Annonse
Kraterbrannen kalt "Gates of Hell" kan sees i nærheten av Darvaza, Turkmenistan, lørdag 11. Turkmenistans president krever en slutt på et av landets mest bemerkelsesverdige, men infernalske severdigheter - det brennende ørken-naturgasskrateret som er referert til som "Helvetes porter". Krateret, omtrent 260 kilometer nord for hovedstaden Ashgabat, har vært i brann i flere tiår og er et populært syn for det lille antallet turister som kommer til Turkmenistan, noe som er vanskelig å komme inn i. Foto: AP Photo/Alexander Vershinin

Turkmenistan vil stenge «porten til helvete»

Det store, brennende krateret i Turkmenistan, ofte omtalt som «porten til helvete», skal stenges, har president Gurbangulij Berdymukhamedov bestemt.

Berdymukhamedov vil slukke flammene av helse- og miljømessige årsaker, samt som del av innsatsen med å eksportere mer gass, skriver BBC.

– Vi mister dyrebare naturressurser vi kan få betydelige inntekter fra, og heller bruke dem til å bedre vårt folks velferd, sa han. Myndighetene er instruert til å «finne en løsning for å slukke brannen».

Det er uklart hvordan krateret, som ligger i nærheten av byen Derveze i Karakum-ørkenen, oppsto. Mange tror det ble dannet ved mislykket sovjetisk oljeleting i 1971. Under boring skal bakken ha gitt etter, slik at krateret ble dannet.

Dermed begynte det å lekke ut store mengder metangass, og for å forhindre utslipp av giftige gasser, ble det angivelig besluttet å tenne på. Siden har gassen fortsatt å brenne uavbrutt, og fenomenet er blant Turkmenistans viktigste turistattraksjon.

Lokale turkmenske geologer mener imidlertid at krateret ble dannet på 60-tallet, og at det ble flammer der først på 80-tallet.

Flammene har vært forsøkt slukket mange ganger, og Berdymukhamedov beordret også i 2010 eksperter til å finne en måte å slukke brannen.

Annonse
Annonse
Annonse