Kraftig vekst innen opplevelsesturisme i Norge
Nordlyssafari, kajakkpadling, skianlegg og klatreparker. Utendørs opplevelser har blitt big business, skriver NHO Reiseliv.
– Det er helt klart en trend at opplevelser har blitt viktigere for reisende. Turister vil ikke bare dra på sightseeing, de vil ut i naturen og oppleve noe. Dette er gode nyheter for Norge, som har fantastisk natur og mange flotte opplevelser, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold.
En ny rapport utarbeidet av Menon Economics på oppdrag fra NHO Reiseliv viser at verdiskapningen i bransjen er mer enn doblet de siste 10 årene, fra 1,5 milliarder i 2012 til 3,8 milliarder i 2022.
Med ringvirkningene la bransjen i 2022 grunnlag for totalt 7 milliarder kroner i samlet verdiskaping og 10 100 arbeidsplasser i hele landet.
Økningen i opplevelsesturisme i Norge er en del av en global trend. I USA var friluftslivsindustriens årlige bidrag til den nasjonale økonomien i 2022 på 1,1 billioner dollar. Det er mer enn olje- og gassutvinning og gruvedrift til sammen.
Sesong hele året
Aller størst er verdiskapingen i fylkene Innlandet, Vestland, Viken og Troms og Finnmark.
De store skianleggene er et solid bidrag til verdiskapingen.
– Trysil og Hemsedal er eksempler på anlegg som er ski-eldorado på vinteren og sykkelmekka på sommeren. Dette er gode eksempler bedrifter som har klart å utvide sesongene og nå har et godt tilbud store deler av året. Det betyr mye, både for tilreisende og de som bor der, sier Devold.
Nordlyssafari, havfisketurisme, rafting, hvalsafari, taubaner, familieparker, golfbaner, RIB-turer og badstue er andre eksempler på opplevelser som bidrar til veksten.
Tror fortsatt på høy vekst
Menon Economics forventer at aktivitets- og kulturbransjen vil ha en høyere årlig vekst enn reiselivsnæringen som helhet frem mot 2030.
– Norge har alt som skal til for å bli verdensledende på opplevelsesturisme. Å utvikle gode opplevelser i hele landet vil bli viktig for å nå målet om å utvide sesongene og spre turistene til flere steder, sier hun.
Bedre skuldersesonger
En som merker at turister vil oppleve mer, er Torkil Hansen. Han er styreleder på Tromsø Villmarkssenter, en av veteranene i bransjen med over 30 års historie.
Tromsø Villmarkssenter er en relativt stor opplevelsesbedrift i nord, med 35 ansatte i lavsesong og 65 i høysesong. Turistene kan blant annet være med på hundekjøring, nordlyssafari og valpetrening med håpefulle huskyer.
Han forteller at det er stor pågang fra gjester, og at de sprer seg mer utover hele året.
– Før var september og oktober lavsesong. Nå har vi fått så mange bookinger for oktober at vi har måtte fremskynde ferien så de ansatte er tilbake til innrykket. Skuldersesongene har blitt mye bedre, sier Hansen.
Han forteller at et besøk på villmarkssenteret frister mange typer turister.
– Det har blitt mye mer internasjonalt. Før kom det hovedsakelig tyskere, nå kommer turistene fra over alt. Valpeturene er veldig populære blant familier med små barn. Vi har endret litt på produktet og satser nå mer på mindre grupper og familier. Vi er mer opptatt av å tilby god kvalitet enn å ha stor vekst i årene fremover, sier Hansen.