Stadig flere turister oppsøker norske gårder hvor lokal mat er en viktig del av opplevelsen

Særnorsk reisetrend lokker nye turister

Under koronapandemien, da reiserestriksjoner og smitteverntiltak preget hverdagen, opplevde norsk gårdsturisme en kraftig oppsving. Med nordmenn hjemme, ble lokale opplevelser som gårdsbutikker en populær erstatning for sydenturer.

Publisert Sist oppdatert

Mange av vanene vi hadde under pandemien forsvant da hverdagen kom tilbake, er det imidlertid en trend som har vokst, skriver dagens.no

Bernt Bucher-Johannessen, daglig leder i organisasjonen Hanen, forteller at denne trenden ikke har avtatt selv etter at verden har åpnet opp igjen. Tvert imot.

«Gårdsbutikker er et fenomen som vokser og vokser,» sier han, og peker på kombinasjonen av vakker natur, lokal mat og overnatting i historiske bygninger som en suksessoppskrift. Det melder Nationen.

Stor interesse for gårdsprodukter

Fredheim gård på Stange, drevet av Louise Gjør, er et godt eksempel på denne veksten. Gjør forteller at interessen for gårdsproduktene deres har vært stor, og at hun har merket en betydelig økning i omsetningen fra gårdsutsalget.

«Det er mye folk. Jeg tror det kommer av at vi har bra varer, og at folk har blitt mer opptatt av å støtte bøndene,» sier hun.

På Fredheim gård selges et bredt spekter av produkter, inkludert grønnsaker, frukt, spekepølse, ost, egg, syltetøy og sjokolade. Disse varene er enten produsert på gården eller levert av andre småskalaprodusenter i nærområdet.

Viktig å gjøre matproduksjonen synlig for forbrukerne

Gjør understreker viktigheten av å gjøre matproduksjon synlig for forbrukerne. «Du kommer til en gård, ser traktorene, og ser at vi jobber på jordet. Det å se og oppleve realiteten av landbruket – det er det norsk landbruk lever av,» sier hun.

I fjor omsatte Fredheim gård for omtrent 10 millioner kroner, og Gjør forventer at denne veksten vil fortsette i 2024.

Økende etterspørsel etter lokal mat

Louise Gjør ser en økende etterspørsel etter norsk lokalmat.

Hun mener at samarbeidet mellom bønder og støtten til hverandres suksess er avgjørende for veksten i gårdsturismen.

Gjør tror at denne samholdet vil fortsette å styrke både landbruket og gårdsturismen i årene som kommer.

Powered by Labrador CMS