I fjor ble produsert nær 2000 kg. spiselige vekster i takåkeren på Økern Portal.

Takhagen på Økern Portal - en høytliggende attraksjon

Lørdag 12. april åpner Nord-Europas største spiselige takpark for ny sesong – og i år kombineres sesongstarten med «Barnas påske», et gratis arrangement fylt med aktiviteter for store og små inne i bygget.

Publisert

På toppen av næringsbygget Økern Portal i Oslo, ligger Nord-Europas største spiselige takhage. Den 7 000 kvadratmeter store takparken inneholder tusenvis av spiselige vekster, løpebane, treningsapparater, bikuber, sitteplasser og store arealer for dyrking av frukt, urter og grønnsaker.

– Vi ønsker alle velkommen til Økern Portal, sier Richard Groven. Han er forvaltningsdirektør i Oslo Pensjonsforsikring, som eier bygget. Han forteller at om lag 40.000 besøker det grønne taket årlig.

– Visjonen for Økern Portal er å skape et bærekraftig fellesskap mellom næring og nærmiljø. Takparken er et godt eksempel på dette. Her kan man dyrke grønnsaker og samhold, nyte utsikten, eller ta en treningsøkt i høyden, sier Groven.

Dyrker 2 tonn med frukt, urter og grønnsaker

Det er bybonde i selskapet U.Reist, Erin Dumbauld, som ivaretar plantene på taket. Hun anslår at det i fjor ble produsert nær 2000 kg. spiselige vekster i takåkeren.

– Det er fantastisk å se hvor mye det er mulig å dyrke på et tak midt i byen. Og enda bedre – alt som dyrkes her går til lokal matproduksjon, både til byggets egne restauranter og til medlemmene i samdyrkelaget, sier hun.

Samdyrkelaget er et tilbud der andelshavere får være med og lære om urbant landbruk i høyden sammen med bybonden og hennes kolleger.

Dumbauld brenner for urbant landbruk, og håper at flere eiendomsutviklere får øynene opp for hva takflater faktisk kan brukes til.

– Vi burde utnytte flere tak på denne måten. Det gir både grønnere byer, tilgang til kortreist mat og skaper en arena for fellesskap og læring. Taket her er et bevis på at det går an – og det gir virkelig mening, sier hun.

Siden åpningen i 2021 har takhagen høstet anerkjennelse – blant annet med DOGA-merket for design og arkitektur og Scandinavian Green Roof Award i 2022.

– Utmerkelsene handler ikke bare om matproduksjon – det handler også om bærekraft, trivsel og innovasjon. Taket er en plass for både rekreasjon, trening, læring og samhold, sier Richard Groven.

Han legger til at taket spiller en viktig rolle for å dempe flomfaren i nærområdet da vegetasjonen fanger opp og forsinker regnvann fra å nå avløpssystemet.

 

Powered by Labrador CMS