Politikk

Jens A. Riisnæs

Reiselivsguru ønsker turistminister

Globetrotteren og forfatteren Jens A Riisnes mener tiden er inne for at regjeringen får en egen minster for turisme og distrikter.

Publisert Sist oppdatert

Jens A Riisnæs er et kjent navn innen reiseliv. Han har besøkt de fleste land i verden og har skrevet flere reisebøker, og er kjent fra diverse reiseprogrammer fra radio og TV. Han ønsker mer stolthet og over det vi har – og mer politisk engasjement, sier han til Klassekampen

Han påpeker også at det ikke bare er naturen som lokker folk hit, men også kulturlandskapet. Han henviser til boka «Norge 2015» fra 2002, hvor blant andre AP leder Jonas Gahr støre tidligere var redaktør. Forfatterne av boka mente at Norge i 2006 skulle ha et nytt reiselivs- og bygdeutviklingsdepartement, hvorav de fleste småbruk inngikk i reiselivet og den store matproduksjonen lå i et næringsdepartement, men det skjedde aldri. I dag er ansvaret for reiselivet fordelt på nesten alle departementer. Riisnæs ønsker å samle dette hos en statsråd – en turistminister!

Mer som i gamle dager

Riisnæs mener Norge trenger flere sauer og geiter for å holde gjengroing i sjakk. Videre ønsker han at lokale bønder tar turistene med inn i sin arbeidshverdag. At turistene bor på gårdene, og er med det på det som skjer, kombinert med lokal mat og drikke.

For lite fokus på historie?

Riisnæs synes det gjøres for lite for å vise fram viktige historiske hendelser, som for eksempel tungtvannsaksjonen på Rjukan, Nidarosdomen og helleristningene i Alta. - Norge har verdens fineste veinett, som bringer oss overalt. Vegvesenets turistvegprosjekt med tilrettelegging og informasjon, er noe stadig flere turister legger merke til, avslutter han.

Fakta om reiseliv i Norge

I 2019 var det 35,2 millioner overnattinger i Norge. Tallene har gått ned under koronaepidemien, men prognosene tilsier vekst fra neste år.

I 2019 jobbet 175.339 personer i norsk reiseliv, ifølge statistikk fra NHO.

I 2018 var samlet verdiskaping cirka 85 milliarder kroner, en dobling siden 2005.

Powered by Labrador CMS