Synspunkt

Dette har ikke vært noen dugnad

Publisert Sist oppdatert

Hotell- og reiselivsbransjen har nå i snart to år vært inne i en kamp for å berge arbeidsplasser og bedrifter. Mange livsverk og karriereplaner ligger i grus. Når status skal gjøres opp i etterkant, er det ingen tvil om at myndighetene har latt reiselivsbransjen ta de største tapene i krigen mot covid. Kompensasjonen har ikke stått i forhold til virkelige tap, hverken for berørte bedrifter eller for medarbeidere som er blitt kastet ut i gjentatte permitteringer, som direkte følge av pålegg fra myndighetene. Dette har ikke vært en dugnad, som enkelte politikere ynder å kalle det, noen få bransjer og arbeidstagere er blitt ofret. Svært mange, ikke minst offentlig ansatte, har fått en forbedring av sin økonomiske situasjon og har opplevd hjemmekontor som en behagelig tilværelse. De som har bestemt nivået for nedstengninger, er ikke selv i en situasjon der de er blitt særlig økonomisk eller sosialt berørt. De har fortsatt å leve omtrent normalt og lønnen er kommet inn på konto, hver måned. Mediene har ikke gjort jobben sin ved stille kritiske spørsmål til myndighetenes politikk, de har tvert imot stått i første rekke i hylekoret for enda strengere tiltak. Hver dag i nesten to år har de siste smittetallene vært hovedoppslag i radio og TV.

Serveringsbedrifter er blitt pålagt restriksjoner med hensyn til skjenking og en-metersregler ved første antydning til økning i smitten. Politikerne har vært livredde for å få kritikk for å ikke være «føre var».

Som en følge av alle nedstengningene har tusenvis, som tidligere jobbet i reiselivs- og serveringsbransjen, funnet seg annet å gjøre. Nå er det kamp om å fylle stillinger mange steder og noen har måttet redusere åpningstiden, også på grunn av dette.

En ulykke kommer sjelden alene, et annet politikerskapt problem er strømkrisen, som har ført til at hoteller og restauranter har fått tredoblet strømregningen mange steder. Her må det komme ordninger som også kompenserer næringslivet for de skyhøye strømprisene, som staten tjener mange titalls milliarder på. Deretter må det vedtas makspriser på strøm, som tar hensyn til at Norge er kaldt og mørkt det meste av året og tilgang på rimelig strøm er en forutsetning for å leve her. Det er også mulig å sørge for tilgang til nok energi uten å bygge ut flere vassdrag. Det er uberørt natur som trekker så mange turister til Norge, ingen andre enn ingeniører med vassdragsteknikk som spesialitet kommer for å se på fosser som ligger i rør.

Hans Kristiansen, redaktør

Powered by Labrador CMS