Annonse
Foto: Ida Dahl-Nilssen/Statsministerens kontor

Regjeringen åpner for skjenking til midnatt fra 27. mai

– Vi ser at antallet sykehusinnleggelser går ned. Smittetallene er stabile. 36 prosent av alle over 18 år er nå vaksinert med første dose. Vaksineringen går etter planen. Etter en helhetsvurdering mener regjeringen derfor det er forsvarlig å gå videre til neste trinn i gjenåpningen av Norge. Vi kan nå styrke arbeidet med å få fart på Norge igjen, sier statsminister Erna Solberg.

Avgjørelsen om å gå til trinn to er basert på anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

– Når vi nå åpner opp nasjonalt, er det viktig at kommunene får tid til å vurdere om de må ha strengere regler lokalt for å holde kontroll på smitten. Derfor trer endringene først i kraft 27. mai, understreker statsministeren.

På offentlige innendørs arrangementer økes antall personer som kan være tilstede uten bruk av faste, tilviste sitteplasser fra 10 til 50 personer.

På private sammenkomster som ikke skjer i private hjem, hager og hytter, økes antallet innendørs fra 10 til 20 personer og utendørs fra 20 til 30. Dette gjelder for eksempel feiringer i leid lokale eller på offentlig sted.

Varemesser og midlertidige markeder skal nå reguleres som kjøpesentre og ikke som arrangementer.

- Endelig kan konferansesesongen starte

Fra 27. mai utvides skjenketiden til kl. 24.00 og det blir lov med konferanser opptil 200 personer med faste tilviste plasser. – Endelig kan konferansesesongen starte, og restaurantene kan ha to istedenfor én bordsetning og øke sine inntekter, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

– For konferansehotellene er dette også svært gode nyheter, da det nå blir tillatt med 200 personer på konferanser med seteplassering, og trolig 1000 med faste seter og 400 uten faste seter fra midten av juni (fase 3). Nå er det viktig at bedriftsmarkedet og offentlige myndigheter begynner å booke møter og konferanser for høsten slik at hotellene kan planlegge for gjenåpning og ta tilbake ansatte, sier Krohn Devold. 

Dette er lettelsene som berører reiselivsnæringen: 

Skjenketiden utvides til kl. 24.00 og kravet om matservering fjernes, men det er fortsatt krav om bordservering.

Arrangementer kan gjennomføres med 200 personer innendørs der alle sitter på faste tilviste plasser. Uten faste, tilviste plasser er det tillatt med 50.

Offentlige arrangementer: Antall personer til stede på innendørs arrangementer uten, faste tilviste sitteplasser blir justert fra 10 til 50.

For private arrangementer i leide lokaler vil det bli åpnet for inntil 20 personer

10 besøkende hjemme (vaksinerte regnes ikke med)

Fjerner skille mellom nødvendige og unødvendige reiser ved innreise til Norge, og ser heller på smittetrykket i enkeltland.

Trolig midt i juni starter fase tre og da blir det mulig med 50 personer på private arrangement (bryllup), normale skjenketider, 1000 på konferanser hvis faste tilviste plasser. Varsles også at det blir lettelser i arbeidsinnvandringen. Dette vil hjelpe bedrifter som mangler utenlandsk arbeidskraft.

 

Annonse
Annonse
Annonse