Politikk

NHO Reiseliv sterkt kritisk til turistskatt lagt på hotell

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om en kommunal/statlig turistskatt, senest i forbindelse med statsbudsjettet for 2024.

Publisert Sist oppdatert

­– En turistskatt lagt på hotell eller restaurant er uaktuelt, og blir dobbelt urettferdig fordi hoteller og restauranter allerede betaler for renovasjon, toaletter og parkering for gjester. I tillegg har de blant Europas høyeste momsnivå på overnatting, og Europas høyeste serveringsmoms. En turistskatt lagt på hotell blir som en ekstra overnattingsmoms. Det vil gjøre det enda dyrere å bo på hotell, som betyr færre gjester. Det vil ramme særlig distriktshotell som allerede sliter økonomisk med skyhøye strømkostnader, sier Kristin Krohn Devold, adm. dir. i NHO Reiseliv.

– Skatten må legges på forurensingsleddet. Det vil si en skatt som innrettes mot det som skaper trengsel og slitasje, og som samtidig ikke betaler i dag. Økende press på et område skyldes ikke hotell- eller restaurantgjester, men i stor grad cruisegjester og andre gjennomfartsturister, samt villcampere. Dette er turister som gjerne kommer i store horder, med store busslass som skaper trengsel i sentrum, eller trafikkaos på trange Vestlandsveier, eller som camper i sårbare naturområder, uten tilgang til renovasjon og toaletter. Det er denne type turister på «kortidsbesøk» som skaper slitasje og misnøye blant lokalbefolkningen, og som bør bidra til å betale, forklarer Krohn Devold.

– En god løsning er å benytte seg av brukerbetaling på for eksempel parkering, for å finansiere fellesgoder som behov for flere parkeringsplasser, renovasjon og toaletter. Dette er løsninger som finnes i dag. Det er helt uaktuelt at pengene samles inn av staten, da mye av disse vil gå bort til byråkrati og administrasjon. Løsningen må bli brukerbetaling som håndteres lokalt, og som kommer lokalsamfunnet til gode, sier Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Powered by Labrador CMS