Politikk

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

NHO tror på 4% BNP-vekst, men arbeidskraftmangel en stor utfordring

Publisert Sist oppdatert

Bakteppet for «Økonomisk overblikk», for første kvartal, som ble presentert av NHOs sjeføkonom Øystein Dørum tirsdag, er det dystreste på svært lenge. Usikkerhet om leveranser har økt råvare- og energipriser. Prisveksten kan øke fra et allerede høyt nivå. Det vil øke bedriftenes kostnader og redusere husholdningenes kjøpekraft, og truer vekstutsiktene.

Før Russlands invasjon i Ukraina lå vekstanslagene for internasjonal økonomi i år høyt. Coronapandemien er på retur. Tilbakeholdt etterspørsel er på vei tilbake. Også for norsk økonomi lå det meste tilrette for nokså frisk vekst i år, og særlig for forbruket. Norsk eksport vil få god drahjelp utenfra. Arbeidsledigheten er lavere enn før corona.

NHOs medlemsbedrifter vurderer markedssituasjonen jevnt over som god, ifølge tall fra Næringslivet økonomibarometer (NØB) for første kvartal. Riktignok er både situasjonsvurderingen og utsiktene fremover noe dempet siden november i fjor. Det var særlig bedrifter innenfor reiseliv og transport som bidro til denne utviklingen. I denne gruppen var det overvekt av bedrifter som rapporterte om en dårlig situasjon på undersøkelsestidspunktet.

NHO anslår nå at BNP Fastlands-Norge vil vokse omlag 4 prosent i 2022, før veksten ventes å dempes til mer normale 2 prosent i 2023, og i løpet av året vil arbeidsledigheten havne under førkrisenivået.

Allerede svarer et flertall av NHOs medlemsbedrifter at de mangler kvalifisert arbeidskraft. SSB oppgir nå nærmere 100.000 ubesatte stillinger, som altså overstiger antallet helt arbeidsledige. Knappheten er bredt basert. I nesten samtlige næringer er den relative mangelen høyere enn i normalåret 2019. Knappheten avspeiler at omslaget har kommet raskt, og at det tar tid å ansette. I tillegg kan pandemien ha fått folk til å flytte på seg, til andre næringer, til skolebenken eller ut av arbeidsmarkedet. Arbeidskraftmangel vil isolert sett holde oppsvinget tilbake.

I sine analyser har NHO også lagt til grunn at Norges Bank hever renten med 0,25 prosent i mars, og deres modellberegninger tilsier at det blir fire renteøkninger i år.

Powered by Labrador CMS