Alkoholholdige drikkevarer utgjør en svært stor del av handelslekkasjen til Sverige.

Foto

Systembolaget

Nordmenn grensehandlet for over 10 milliarder i 2022

Publisert: 24. februar 2023 kl 10.17
Oppdatert: 24. februar 2023 kl 10.17

– Vi er langt fra overrasket over disse tallene. Økt grensehandel etter gjenåpningen for ett år siden var ventet. Samtidig mener vi myndighetene har en litt vel avslappet holdning til at grensehandelen nå øker igjen, sier bransjedirektør for dagligvare i Virke, Bendik Solum Whist.

Da koronapandemien herjet og grensene var stengt, ble det tydelig hvor stor andel av handelen som foregår på den andre siden av grensen. Selv om grensehandelen ikke er tilbake på 2019-nivå er Whist bekymret for at grensehandelen igjen er tilbake på et så høyt nivå at det får konsekvenser for arbeidsplasser og verdiskaping i Norge.

– Mange som driver butikk langs grensen har opplevd et stort omsetningsfall siden pandemien. Når vi ser at grensehandelen fortsetter å vokse i siste kvartal i 2022, er det absolutt grunn til bekymring, sier Whist.

– Norge og Sverige deler en lang grense, og det er åpenbart at hvis skatte- og avgiftsnivået ligger vesentlig lavere hos vår nabo, påvirker det grensehandelen. Hvis regjeringen ønsker å sikre arbeidsplassene i norsk varehandel og næringsmiddelindustri, er avgiftspolitikken viktig, sier Whist.

Virke og Grensehandelsalliansen har bedt regjeringen følge utviklingen i grensehandelen nøye fremover og se om det kan være rom for å gjøre flere endringer i særavgiftene. Virke har blant annet foreslått å endre avgiften på drikkevareemballasje.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – reiseliv