Svakt statsbudsjett for reiselivet
I forslaget til statsbudsjett for 2025 vil regjeringen styrke tilskuddet til Innovasjon Norge med 10 millioner kroner. NHO Reiseliv er ikke imponert.
– Dette er knapt en justering som tilsvarer prisveksten. Vi må også huske på at dette er penger som brukes til å kjøpe markedsføringstjenester i utlandet, og de blir derfor påvirket av den lave kronekursen. I praksis kan man derfor si at dette er en svekkelse av Innovasjon Norges markedsføringsbudsjett, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.
Det kom ikke noe konkret om turistskatt i statsbudsjettet. Regjeringen skriver at de vil fortsette arbeidet med å innføre et besøksbidrag, og vil sende et lovforslag på høring i høst.
– NHO Reiseliv har hele tiden vært krystallklare på at vi ikke kan få en ekstra skatt på hoteller. Det at det ikke kom noe på turistskatt i budsjettet, gir ikke grunn til å senke skuldrene. Vi forventer at det vil komme noe fra regjeringen på dette, og vi følger saken tett.
Serveringsmomsen og formueskatt holdes uendret
Serveringsmomsen holdes fortsatt på 25 prosent.
– Det er skuffende, men dessverre ikke overraskende, at serveringsmomsen holdes uendret på skyhøye 25 prosent. Det betyr at forskjellsbehandlingen mellom take-away og mat servert på restaurant videreføres. Dermed beholder Norge den tvilsomme førsteplassen som Europas moms-versting på servering, sier Devold.
Det gjøres heller ingen endringer av betydning i formueskatten i budsjettforslaget, men det vil bli litt redusert handlingsrom for å gjøre lokale tilpasninger. Det vil være reduserte muligheter for å gi lettelser hos kommuner som for eksempel Bø i Vesterålen har hatt.
Regjeringen varsler at den vil sende et forslag om en ordning for å utsette betaling av formuesskatt på høring. Tidligere har det vært innført midlertidige ordninger for utsettelse av formuesskatt i spesielle situasjoner for eiere av virksomheter som går med underskudd. Dette vil bli en varig ordning som skal gjelde fra 2026.
Alkoholavgift fryses ikke
Alkoholavgiften økes med rundt 3 prosent. NHO Reiseliv mener at årets nivå burde vært fryst.
– En frys på alkoholavgiftene ville vært en velkommen håndstrekning til en bransje som opplever stor prisvekst. Nesten 8 av 10 medlemmer sier at kostnadsøkninger er den største utfordringen de står ovenfor nå, sier Devold.
Økt skattefritak for kortidsutleie
Regjeringen foreslår i statsbudsjettet at den skattefrie grensen for utleie av bolig/fritidsbolig under 30 dager økes fra 10.000 til 15.000 kroner. Regjeringen vil med andre ord gjøre det lettere å leie ut på for eksempel Airbnb.
– Når regjeringen vil legge ytterligere tilrette for korttidsutleie, blir det enda viktigere å få på plass en registreringsplikt, slik at vi får bedre oversikt over omfanget, sier Devold.
Øker tilskudd til arbeidsmarkedstiltak
Regjeringen erkjenner at for mange står utenfor arbeidslivet i Norge. Derfor øker de overføringene på arbeidsmarkedstiltakene med en halv milliard kroner, sammenliknet med 2024. Dette skal være med å få flere i jobb og færre til å motta trygdeytelser.
– Tiltaket er positivt for reiselivet som en stor inkluderingsnæring, og det er veldig positivt at man får testet ut en varighet på fire år på lønnstilskuddsordningen. Det har flere av våre bedrifter vært opptatt av lenge. Det er også positivt at NAV får øremerkede midler for å styrke den arbeidsrettede oppfølgingen på kontorene deres. Dette vil gjøre NAV enda mer relevant for våre medlemsbedrifter, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.