
Lofotlam godkjent som Beskyttet geografisk betegnelse
Den offisielle overrekkelsen av PGI-status (Beskyttet Geografisk Betegnelse) til Lofotlam, fant sted på åpningen av Norges stand ved Internasjonale Grüne Woche i Berlin 17. januar.
Daværende landbruks- og matminister Geir Pollestad overrakte det offisielle beviset til Gustav Karlsen og Bjørg-Elin Kärn fra Lofotlam. Lofotlam blir med dette det tredje norske produktet som oppnår status som en beskyttet geografisk betegnelse også i EU.
Denne milepælen markerer en ny æra for Lofotlam og setter Lofoten på kartet som en leverandør av lammekjøtt i verdensklasse til det europeiske markedet.
– Når europeiske turister kommer til Lofoten, vil Lofotlam bli et etterspurt og foretrukket produkt. Denne godkjenningen er et bevis på den unike kvaliteten produsentene i Lofoten leverer, og en stor seier for norsk landbruk og matproduksjon, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad under tildelingen.
Stiftelsen Norsk Mat vurderer at flere nord-norske produkter har en så høy kvalitet og omdømme at produsentene bør se verdien av å gå i gang med den omfattende prosessen det er å få en Beskyttet Betegnelse. For å oppnå en PGI, slik Lofotlam nå har fått, forutsettes at produktet har nasjonal beskyttelse først. I Norge har er det nå 34 ulike mat- og drikkeprodukter med denne statusen som nasjonale matskatter.