Annonse

Rakfisk – særnorsk delikatesse

Rakfisk er et fiskeprodukt som er basert på en gammel konserveringsteknikk (raking/fermentering) av ferskvannsfisk. I Norge er det ørret som er den vanligste rakfisken, men røye blir også brukt.

Norske rakfisktradisjoner blir i dag ofte knyttet til områder i Telemark, Valdres og Østerdalen. Det er også i denne regionen man finner de største rakfiskprodusentene, som f.eks. Lofoss Fisk, Noraker Gård, Valdres Rakfisk BA og Wangensten.

Av de mest kjente er produksjonsbedriftene i Valdres, som også markedsfører seg gjennom Norsk Rakfiskfestival. "Rakfisk fra Valdres" som produktnavn ble i 2006 godkjent som en beskyttet geografisk betegnelse. Lovbeskyttelsen innebærer at kun fisk fra Valdres kan bli solgt under produktnavnet "Rakfisk fra Valdres".

I det norske storhusholdningsmarkedet har det vært en gradvis økning i forbruket av rakfisk de siste årene. Fra 17 tonn i 2015, 18 tonn i 2016 og 2017, til 20 tonn i 2018. Dette tilsvarer en verdi på NOK 3,4 millioner i 2015, 3,8 i 2016 og 2017, og opp til 4,5 millioner i 2018.

Mange norske restauranter har rakfisk på menyen i førjulstiden, enten som forrett, eller hovedrett, med potetstuing, lefse, flatbrød, hakket rødløk og rømme, etc. Øl og akevitt er glimrende følge til rakfisken, tørr riesling, gewürtztraminer eller champagne kan også være verdt å prøve til.

Bilde: Mange norske restauranter har rakfisk på menyen i førjulstiden. Foto: Wangensten.

Les hele artikkelen i novemberutgaven av HRR

 

Annonse
Annonse
Annonse