Gull og bronse for det norske kokkelaget under mesterskapet på Island

iulianvalentin

Gull og bronse for Norge i Nordisk mesterskap for kokk og servitørlærlinger

Publisert: 27. april 2022 kl 10.11
Oppdatert: 27. april 2022 kl 10.37

Kokkelærlingene Fredrik Totland og Ingrid Aas med lagleder Nils Flatmark fra Britannia Hotel Trondheim gikk av med gull, mens servitørlærlingene Mari Stedje, Vilde Sandnes og deres lagleder Benjamin Hansen-Ormann fra Statholdergaarden i Oslo fikk bronse.

— NHO Reiseliv ønsker å gratulere kokk- og servitørlagene med fantastisk prestasjon under mesterskapet som ble avholdt i Reykjavík i helgen, sier Henrik Hamborg, politisk rådgiver for kompetanse og rekruttering.

— Konkurransen er en viktig arena for individuell utvikling og for å fremheve fremtidens talenter. Mesterskapet er med på å sette søkelyset på kokk- og servitørtalenter og hvilke muligheter som finnes i reiselivsnæringen. Det har de norske lagene fått til, sier Hamborg.

Teamet valgte å fokusere på smak, og mindre på å skulle inkludere mange elementer. De passet på å utnytte råvarene, og hadde svært lite avfall på slutten, sammenliknet med andre deltakere. Hamborg poengterer at de leverte på tid – og skilte seg ut blant de andre.Nils Flatmark, lagleder fra Britannia Hotel Trondheim, legger til at kokkelaget planla alt utfra deres sterkeste sider og tok seg ikke vann over hodet.

— Det var en perfekt gjennomføring. Dommerne var imponert over nivået deres, spesielt tatt i betraktning at de har vært lærlinger i kun ni måneder. Likevel tror jeg at det de gjorde på dag to av konkurransen ble utslagsgivende for pallplassen deres – gjennom mye improvisasjon, sier Flatmark.

Varierte oppgaver

Kokkelærlingene måtte benytte seg av kjente råvarer første dagen til å komponere en treretters meny, mens servitørene blant annet dekket bord, brettet servietter, mikset drinker og hadde blindtester på vin. Begge lagene var i tillegg gjennom en teoriprøve med blant annet matematikkoppgaver og andre spørsmål. På dag to brynet kokkene seg på ukjente råvarer fra en såkalt «mystery box», da de tilberedte en firerettersmeny.

Saken fortsetter under annonsen

Servitørene tok hånd om de innbudte gjestene under den over tre timer lange middagen.

Nestlederen på den norske ambassaden i Reykjavík, Tønnes Svanes, var en av gjestene.

— Vi satt pris på å få muligheten til å representere Norge i årets mesterskap. Vi trente mye i forkant, og synes vi gjorde det bedre enn forventet under konkurransen. Vi har lært mye og er mer motiverte og klare til å lære mer til fagprøven i juni, sier Vilde Sandnes, servitørlærling på Statholdergaarden, og får bekreftende nikk fra de andre kokk- og servitørlærlingene.

40 år gammelt mesterskap

Mesterskapet ble arrangert av Nordic Hospitality Association, i samarbeid med NHO Reiseliv og våre søsterorganisasjoner i de nordiske landene. Konkurransen ble første gang avholdt i 1981.

Nå har Norge tatt over stafettpinnen, og i 2023 er Norge arrangørland. Mesterskapet vil avholdes på Norsk Restaurantskole i Oslo.

 

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – reiseliv