Reiseliv

Lofoten kan være første turiststed ut til å teste ut turistskatt.

Den nye regjeringen åpner for turistskatt

Den nye Ap/Sp-regjeringen vil gi kommuner mulighet til å sikre lokal verdiskapning og tilrettelegging ved å innføre turistskatt. Lofoten kan være først ut.

Publisert Sist oppdatert

I flere land er det vanlig med såkalt besøksavgift eller turistskatt, hvor en liten sum blir lagt til per overnattingsdøgn på hotellene eller restaurantregningen, eller at man må betale for å komme inn i, eller reiser ut av landet.

Dette for å finansiere drift og vedlikehold av fellesgoder som offentlige toalett, parker, forsøpling etc.

Norsk hotellnæring har derimot vært sterkt imot turistskatten, men med en ny Ap/Sp-regjeringen kan den komme.

I Hurdalsplattformen står det nemlig at den nye regjeringen vil «sikre lokal verdiskaping og tilrettelegging ved å gi kommuner mulighet til å innføre besøksbidrag. Det skal raskt settes i gang ett eller flere pilotprosjekter, for eksempel i Lofoten, basert på lokalt initiativ».

– Vi er åpne for forsøksordninger

Ingen av Norges naboland har en slik skatt, og NHO, hvorav en stor andel av norske hoteller er medlem i NHO Reiseliv, har lenge vært skeptisk til en skatt som vil bidra til å fordyre det norske reiselivsproduktet. I tillegg frykter de at det vil bli dyrere å inndrive og organisere en slik avgift, enn det det eventuelt kan bidra til å dekke.

NHO Reiseliv direktør Kristin Krohn Devold er derimot ikke like skeptisk lenger, og skriver i en SMS til DN at hun og NHO er åpne for det, med noen betingelser.

– Vi er åpne for forsøksordninger med brukerfinansiering så lenge det legges på forurensingsleddet – ikke på overnatting og servering – og at pengene øremerkes til destinasjonsutvikling lokalt.

– Ikke gjør hverdagen mer krevende

Toppsjef i hotellkjeden Classic Norway, Stephen Meinich-Bache synes derimot ikke at det er god idé.

– Akkurat nå må jeg innrømme at jeg blir litt bekymret. Vi er i ferd med å komme oss etter en svært krevende pandemi. At vi da skal ilegges en ny avgift, det synes jeg ikke er en god idé, sier Meinich-Bache til DN.

Han er bekymret for konkurransesituasjonen med tanke på at ingen av nabolandene opererer med en slik skatt. Han mener vi nå i stedet ikke må gjøre hverdagen til reiselivet mer krevende, da den er mer enn krevende nok fra før, sier han.

Powered by Labrador CMS