Annonse
Foto: Christian Houge

Europas offisielle gastronomiregion 2022

Tidligere har kun Aarhus hatt status som European Region of Gastronomy (ERG) i Norden. Utmerkelsen gis av International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism.

ERG er på ingen måte en hyllest ene og alene til Michelin-restauranter, hvite duker og høye glass - selv om det også hører med. ERG er snarere en hyllest til lokal mat og lokale spesialiteter. En hyllest til en region som tar lokal matproduksjon på alvor gjennom hele verdikjeden. Det er en hyllest til bøndene og fiskerne og oppdretterne, som nennsomt tryller frem de lekreste råvarer i hver en krik og krok av Trøndelag – til det trønderske kokkelauget, som vet å utnytte lokale råvarer av verdensklasse i sitt arbeid.

Matmerkspesialitet er et offisielt merke som kun tildeles det aller ypperste av norsk lokalmat og drikke. Ingen andre regioner har like mange Matmerke-spesialiteter som Trøndelag. Av 552 norske spesialiteter, produseres over 120 i Trøndelag. I den totale oversikten finner du alt fra pinnekjøtt av reinsdyr til granola med urkorn, tjukkmjølsis med tyttebær, til stolte bryggeriprodukt som Røyklagt-øl og Den gylne Aquavit.

Geologiske tilfeldigheter

At Trøndelag endte opp som et kulinarisk midtpunkt i Europa, skyldes en rekke geologiske tilfeldigheter. Trøndelags gode jordbruksland skyldes næringsrike bergarter. Det flate landskapet og det tidligere høye havnivået har gitt store arealer med landbruksjord, med mange sydvest-rettede daler. Trøndelag har varm kyst og kalde fjellområder. Det er lange soldager om sommeren og mye nedbør. Ingen andre regioner har samme mangfold.

Derfor finner du så å si alle jordbruksvekster som dyrkes i Norge – i Trøndelag. Selv om Trøndelag kun har 8,7 prosent av landets befolkning, står regionen for 23 prosent av den nasjonale jordbruksproduksjonen og 24 prosent av landets oppdrettsproduksjon. 21 prosent av melka, 19 prosent av storfekjøttet, 29 prosent av fjørfekjøttet, 23,5 prosent av eggproduksjonen, 15 prosent av kornet, 10 prosent av grønnsakene. Alt «made in Trøndelag».

 

Annonse
Annonse
Annonse