Reiseliv

Hurtigrutens Roald Amundsen til kai i Kristiansund.

Fortsatt røde tall for Hurtigruten

Tallene for andre kvartal er klare. Til sammen har selskapet Hurtigruten gått nær tre milliarder kroner i underskudd under koronapandemien.

Publisert Sist oppdatert

Med strenge reiserestriksjoner og til tider helt stengte grenser er Hurtigruten blant selskapene som er blitt hardest rammet av koronapandemien.

Nå har de lagt frem fasit for årets andre kvartal, som historisk sett er den mest lønnsomme tiden på året.

Det er derimot lite lønnsomhet å skimte i år.

Resultat før skatt ble på minus 66,6 millioner euro (ca. 685,9 millioner kroner), sammenlignet med minus 33 millioner euro i samme periode i fjor. I årets første halvår er underskuddet på vel 1,2 milliarder kroner. Legger man til tapet i fjor, er det samlede underskuddet i korona på nær tre milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Ved utgangen av første kvartal var den bokførte egenkapitalen på minus 1,6 milliarder kroner. Da stilte bankene opp med lettelser hvor et krav i låneavtalen om minimum 25 millioner euro i kassen ble midlertidig redusert til 15 millioner euro, slik at selskapet skulle få økt spillerom når aktiviteten økte igjen i løpet av våren og sommeren.

I den ferske rapporten er det derimot klart at den bokførte egenkapitalen har blitt ytterligere svekket. Ved utgangen av juni hadde Hurtigrutens egenkapital kommet ned på minus 2,3 milliarder kroner (minus 228,3 millioner euro).

Konsernsjef Daniel Skjeldam forteller at styret og ledelsens syn på saken er at den underliggende verdien av konsernets eiendeler er «betydelig høyere enn bokført verdi».

– Dette støttes opp under av booking-ordre i 2022, som ligger på et nivå som er 30 prosent høyere enn før pandemien, skriver Skjeldam i en e-post til DN

Han vil derimot ikke anslå hva skipene og merkevaren kan være verdt.

Han avviser også at selskapet trenger friske penger fra eksisterende eller nye eiere.

– Hurtigruten Group har solide eiere som vil støtte selskapet dersom det trengs, noe de alltid har gjort. Selskapets finansielle posisjon er solid med 107 millioner euro i likviditetsreserver ved utgangen av andre kvartal. Vi står i en sterk posisjon på vei ut av pandemien, skriver Skjeldam han videre i e-posten til DN.

Powered by Labrador CMS