Annonse
Foto: NAF

Hoteller og turistdestinasjoner må tenke nytt om elbil-ladere

Juni ble en rekordmåned for salg av elbiler i Norge. Over 14.000 nye elbiler kom til Norge denne måneden. Så langt i år er det solgt 52.361 elbiler, og antall elbiler i Norge passerer om kort tid 400.000. Innen 2025 vil det være om lag en million elbiler på norske veier.

- Vi ser at hurtigladenettverket langs veiene ikke følger med utviklingen i bilparken. Spesielt gjelder det på hovedstrekningene mellom Oslo og Kristiansand, og Oslo og Trondheim. Behovet for lading kommer bare til å vokse i årene som kommer, mener Sødal.

Han oppfordrer spesielt hoteller, turdestinasjoner, campingplasser, restauranter og kjøpesentre til å tenke nytt om elbillading.

Lad mens du går tur eller sover

- Såkalte «destinasjonsladere» er godkjente elbil-ladere som gir mer strøm enn en vanlig stikkontakt, men mindre strøm enn en hurtiglader. De er perfekte for kunder som oppholder seg et sted i 3 timer eller mer. Da kan man lade mens man går tur, handler, spiser eller overnatter, sier Sødal.

- Slike ladere vil bare bli viktigere og viktigere, både fordi veksten i antall elbiler er så stor, men også fordi hurtigladenettverket langs veiene vil trenge avlasting. Det er bedre at folk lader når de kan, framfor at de venter i kø ved hurtigladestasjonene langs veiene, sier han.

Spesielt råder Sødal hoteller og campingplasser til å se verdien i å tilby elbil-lading som en tjeneste de selger og lar kundene booke.

- Hvis kundene kan booke elbil-lading når de booker rom for natten, kan de planlegge dagen vel vitende om at de får ladet når de kommer frem. I dag er det førstemann-til-mølla-prinsippet som ikke er veldig forutsigbart, sier NAF-rådgiveren. - Det å få litt strøm mens man uansett stopper og parkerer bilen, er i tråd med prinsippet om å lade når man stopper, fremfor å stoppe for å lade, avslutter Nils Sødal.

Annonse
Annonse
Annonse