Illustrasjonsbilde.
Lise Åserud / NTB

Karantenekrav for barn bremser utenlandsferie i høstferien

Publisert: 24. august 2021 kl 10.56
Oppdatert: 24. august 2021 kl 10.56

Etter at myndighetene fjernet reiserådene fir EU og Schengen har mange nordmenn hoppet på et fly til utlandet.

Også i høstferien har flere planlagt ferie, men langt færre enn normalt.

Reiseselskapet Ving opplever at mange vil reise i høstferien, men at stigende smitte og stadige endringer i smittekart, gjør at mange fortsatt utsetter å bestille.

Ifølge sjef for Ving i Norge, Marie-Anne Zachrisson, er det usikkerhet rundt karantenereglene og de stadige endringene som stopper folk.

Spesielt bekymret er Ving for at det har vært for lite pågang på avreiser med kort avgang. Med andre ord i august og september. De har måttet kansellere avganger for å tilpasse seg etterspørselen i sommer og høst, sier Zachrisson.

Vanskelig med restriksjoner for barn

De som reiser nå er stort sett fullvaksinerte som er venner, kjærester, par, ektepar og single.

Saken fortsetter under annonsen

Dette fordi restriksjoner for barn gjør det vanskelig.

– Barna må i hjemmekarantene i minst tre dager, og teste seg ut når de kommer hjem fra ferie. Det gjør at mange fortsatt vegrer seg for å reise til utlandet, sier Zachrisson til NRK.

Hun håper det i trinn fire av gjennåpningsplanen åpnes opp for å kun teste barna i stedet for innreisekarantene.

Fortsatt er det sånn at folk som kun har tatt én vaksinedose eller er barn, må i hjemmekarantene for så å teste seg ut hvis de kommer fra land som ikke er markert grønt på FHIs smittekart ved ankomst til Norge.

Er landet mørkerødt må de som ikke er fullvaksinerte i hotellkarantene.

Også TUI opplever at de stadig endrede retningslinjene fra norske myndigheter er med på å påvirke når folk faktisk bestiller en ferie.

Hver torsdag og fredag ser TUI de samme henvendelsene fra folk som lurer på hva de nye «innreisereglene» betyr for dem forteller kommunikasjonssjef i TUI, Nora Aspengren.

Saken fortsetter under annonsen

De opplevde likevel en «boost» da myndighetene for to uker siden annonserte at vi i Norge vil «leve normalt i slutten av september» og nyheten om ekstra vaksinedoser kom.

Aspengren forteller at høstferieavgangen fra Bergen til Gran Canaria snart er utsolgt, og at også avgangene ellers i høstferien begynner å fylle seg opp.

Reisemål som Rhodos, Kreta, Gran Canaria og Tenerife er mest populære.

Ingen endring nå

I en e-post til NRK skriver statssekretær i helsedepartementet, Saliba Andreas Korkunc at kravene om testing og karantene ved innreise vurderes jevnlig, og at endringer derfor kan komme, men at det per nå ikke er aktuelt.

UDs reiseråd for land utenfor EU og Schengen står også fortsatt frem til 1. september. Det betyr at fremt il da frarådes reiser som ikke er strengt nødvendig.

Ifølge NRK jobber UD med hvilke råd som skal gjelde resten av verden fra 1. september, og en offentliggjøring kommer så snart de har noe klart.

Saken fortsetter under annonsen

Mye av vinterturene for turoperatører er til land nettopp utenfor EU eller Schengen, Zachrisson i Ving håper derfor på gode nyheter med tanke på reiser til resten av verden også.

Ledige stillinger – reiseliv