Annonse
Foto: NTB

Kraftig nedgang i konkurser i første halvår

Ifølge kredittinformasjonsselskapet Bisnode var det 2.170 konkurser her i landet i første halvår 2021, en nedgang på 18,4 prosent.

Tallet på tvangsavviklinger var 990, og der er nedgangen enda større – hele 48,2 prosent. Samlet er nedgangen i konkurser og tvangsavviklinger 27,8 prosent.

– Det er fantastisk å se at så mange bedrifter har klart seg gjennom pandemien. Et levedyktig næringsliv har alt å si for norsk økonomi og sysselsettingen fremover, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode. Han advarer samtidig mot å tro at krisen er over.

– Mange bedrifter har måttet tære på egenkapitalen, lånt penger eller fått utsatt innbetaling av skatter og avgifter gjennom koronakrisen, så mange bedrifter sliter nok mer enn de gode konkurstallene kan gi inntrykk av, forklarer kredittøkonomen.

Positivt for hoteller og restauranter

Bisnode betegner det som spesielt overraskende at tallet på konkurser og tvangsavviklinger innen hotell- og restaurantbransjen går ned. Her er nedgangen på hele 51,5 prosent fra første halvår i fjor til samme periode i år.

– Denne bransjen har jo slitt med strenge restriksjoner, skjenkeforbud og nedstenging gjennom pandemien. I tillegg er dette en bransje hvor den gjennomsnittlige soliditeten er svært lav. Det er derfor helt utrolig at så mange av disse kan oppleve gjenåpningen og få gjestene tilbake, sier Ruud.

(©NTB)

 

Annonse
Annonse
Annonse