Annonse
- Mange bedrifter venter på ansatte som kommer fra land med langt mindre smitte enn Norge, sier Kristin Krohn Devold. Foto: Per Sollerman

Næringen fortviler over at det ikke åpnes mer for arbeidsinnvandring.

− Dette er en etterlengtet gjenåpning med flere viktige lettelser for reiselivsnæringen. Det er svært gledelig at det innføres lettelser på offentlige arrangementer, at antallet på private arrangementer økes og at det blir normale skjenketider. Nå kan folk endelig gjennomføre bryllup og andre viktige sosiale sammenkomster. Dette betyr enormt mye for folk flest og for reiselivsbedriftene, som endelig kan få opp aktiviteten i årets viktigste sesong, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv. 

− Et skår i gleden for alle serveringssteder i Oslo er at de fortsatt ikke følger nasjonale skjenketider før 5. juli. Dette er store tap hver eneste dag i nye drøye to uker. Dette må følges opp med kompensasjon til restaurantene som allerede har bunnskrapte kasser, etter den ni måneder lange nedstengningen, sier Krohn Devold. 

Åpner opp for flere utenlandske turister

− Det er fantastisk at flere og flere land blir grønne og at norsk reiseliv nå kan begynne å ta imot utenlandske turister fra grønne land, uten karantene. Nå forutsetter vi at regjeringen gjør nødvendige tilpasninger på Norges hovedinnsfallsporter, som Gardermoen, slik at man slipper unødvendig kødannelse og flaskehalser, sier Devold.

NHO Reiseliv har sammen med Norsk Reiseliv sendt en henvendelse til næringsdepartementet om denne problematikken.

Ingen nye lettelser for generell arbeidsinnreise

Det er fortsatt åpent for reisende fra grønne og gule land, og dermed også ansatte fra disse landene, å reise inn i Norge. Men det kom ingen lettelser for generell arbeidsinnvandring på dagens pressekonferanse.

Norge vil koble seg på EUs coronapass-løsning 24. juni. Da vil reisende fra EU/ EØS-landene kunne reise til Norge, uavhengig av smitten i landet. Denne endringen vil hjelpe for arbeidsinnvandring for arbeidstagere som er vaksinerte i EU/ EØS og som kan fremvise gyldig coronapass (merk at dette kun gjelder for reisende som er fullvaksinert, eller har gjennomgått covid-19 i løpet av de siste 6 månedene).

Dette betyr at de som som ikke er vaksinerte i Europa, fortsatt ikke får komme inn til Norge, med mindre de er fra et gult/grønt land. Det skyldes primært at Norge venter til 5. juli 2021 med å følge EUs terskelverdier for karantenefritak. Hadde Norge fulgt den på et tidligere tidspunkt, hadde det vært fri innreise for store deler av Europa allerede nå. Nå står mange ansatte i land med langt lavere smitte enn Norge og må fortsette å vente på å få komme inn. Dette betyr at Norge kommer til å få inn mange turister fra og med 24. juni, men vi kommer ikke til å ha servitører/kokker m.m. som kan ta de imot.

− Vi forstår at myndighetene vil ha god kontroll før man åpner opp for generell innreise for folk uten vaksine og fra røde land, men næringen fortviler over at det ikke åpnes mer for arbeidsinnvandring. Mange bedrifter venter på ansatte som kommer fra land med langt mindre smitte enn Norge. Mange har ventet på at det skal komme lettelser og det er rett og slett krise at mange nå må vente til 5. juli før de får inn sine ansatte. Vi har lenge presset på for at reiselivet får inn de folkene de trenger, nå kommer vi til å be myndighetene om å få fortgang i at regelverket for generell arbeidsinnvandring endres, sier Kristin Krohn Devold.

 

Annonse
Annonse
Annonse