Reiseliv

– Det er svært skuffende at et så viktig selskap som SAS, med lange skandinaviske tradisjoner, nå utfordrer anstendigheten i luftfarten, sier LO-sekretær og leder i LO Luftfart, Are Tomasgard.

SAS-ansatte må få jobbene sine tilbake

– Det SAS nå gjør bryter med det vi forbinder med et anstendig arbeidsliv, og er usolidarisk, sier LO-sekretær og leder i LO Luftfart, Are Tomasgard.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken ble det kjent at SAS omorganiserer flyselskapet og oppretter nye produksjonsplattformer. Gjennom opprettelsen av nye datterselskap omgår selskapet en femårig gjenansettelsesplikt for oppsagte medarbeidere, skriver LO i en pressemelding hvor de uttrykker støtte til de oppdagte SAS-ansatte.

Slik SAS har lagt det opp må oppsagte medarbeidere må nå søke på jobbene sine på nytt – til det LO mener er dårligere vilkår.

Som følge av koronapandemien har SAS sagt opp vel 40 % av sine ansatte.

Står sammen med SAS-ansatte

– Svært mange SAS-ansatte har gått arbeidsledige i over 1,5 år som følge av koronapandemien. De har tatt den største støyten for oss alle sammen. Nå står LO-fellesskapet sammen med dem, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik, i pressemeldingen.

– Det SAS nå gjør bryter med det vi forbinder med et anstendig arbeidsliv, og er usolidarisk. At SAS oppretter nye selskaper for å unngå gjenansettelse av tidligere lojale ansatte er uakseptabel oppførsel av et selskap som attpåtil har nytt godt av fellesskapets midler, sier LO-sekretær og leder i LO Luftfart, Are Tomasgard, i pressemeldingen.

Han legger til at fellesskapet i de tre skandinaviske landene har stilt opp med milliarder for å hjelpe SAS gjennom koronakrisen, nettopp med det formål å bevare arbeidsplasser og sikre kritisk samfunnsinfrastruktur.

Mener SAS svikter ansatte

Under en luftfartsdebatt i regi av LO Luftfart og Norsk Flygerforbund under Arendalsuka i august fikk Norges-sjef Kjetil Håbjørg spørsmål om SAS vil re-ansette oppsagte skandinaviske medarbeidere når luftfarten tar seg opp, eller om selskapet vil finne andre måter å ansatte billigere arbeidstagere fra andre land på. Håbjørg svarte at selskapet gjerne vil ha tilbake de som har vært ansatt i SAS. Men det ble ikke sagt noe om at de må søke på jobbene sine på nytt, står det videre i pressemeldingen.

– LO og LO-forbundene har gjennom koronapandemien brukt partssamarbeidet aktivt, og stått skulder ved skulder med arbeidsgiversiden og flyselskapene for å få på plass økonomiske ordninger for luftfarten. Hele samfunnet har stilt opp. At SAS så i ly av pandemien lanserer kreative selskapsstrukturer som omgår avtaler og tidligere ansattes rett til å få jobben tilbake er et brudd på samfunnskontrakten. LO anmoder nå sterkt konsernsjef Anko van der Werff om å revurdere selskapets planer, honorere gjenansettelsesretten i avtaleverket ved å ta medarbeidere tilbake til morselskapet - uten at de må søke på jobbene sine og starte karrieren sin helt på nytt, sier Tomasgard.

Tomasgard legger til at han synes det er svært skuffende at et så viktig selskap som SAS, med lange skandinaviske tradisjoner, nå utfordrer anstendigheten i luftfarten.

Samtidig påpeker Tomasgard at det nå kommer flere nye aktører på markedet som vil bygge på den norske modellen og et tillitsfullt partssamarbeid.

Powered by Labrador CMS