Reiseliv

Skigaarden i Hemsedal varsler søksmål mot staten etter nedstengning

Etter innføringen av nye nasjonale tiltak, går ikke Skigaarden videre med det bebudede søksmålet mot staten. Daglig leder og utbygger Erik Teigen i Skigaarden, som blant annet driver hytteutleie og restaurant i Hemsedal, sier til NTB at deres sak er blitt forsterket, men at søksmål ikke lenger er aktuelt.– Regjeringens nye nasjonale regler gjør at vi ikke går videre med søksmål. Det har likevel forsterket vår sak om at de økonomiske ordningene er for dårlige, og den ventilordningen hvor kommunene deler ut kompensasjonsmidler, er rene bingoforetaket, mener han.Teigen krever også at Stortinget bidrar med å sikre arbeidsplassene, ettersom de som sesongbedrifter nå mister den viktigste perioden for annet år på rad.– Snøen tiner selv om vi stenger, og påsketrafikken kan vi ikke legge på lager og selge senere. Nå må Stortinget bidra til at vi som er stengt, også får en kompensasjon som sikrer arbeidsplassene og bidrar til aktivitet når vi kan åpne igjen, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Fjelldestinasjonen Skigaarden i Hemsedal varsler søksmål mot staten, etter at regjeringen 16. mars innførte tiltaksnivå A (særlig høyt tiltaksnivå) i alle 51 kommuner i Viken fylke, uten en konkret vurdering av situasjonen i den enkelte kommune.Det er første gang regjeringen velger å innrette tiltaksnivåene utelukkende basert på fylkesinndeling, uten en konkret vurdering av smittetrykket i hver kommune og kommunens tiltak for å begrense smittespredning.

- Dersom regjeringen velger å ikke endre forskriften, har vi ikke annet valg enn å ta ut søksmål. Vi ber ikke om åpning, men at beslutningene fattes lokalt, av fagfolk og politikere som kjenner lokale forhold. Slik er det gjort så langt under pandemien, og det er slik det praktiseres overfor Oslo. Store og små kommuner må behandles likt. Vi kan ikke la en kunstig organisering som Viken fylke bestemme dette, sier Erik Teigen, daglig leder i Skigaarden i Hemsedal.

Hemsedal og Hallingdal som region har, som følge av kommunenes, næringslivets, innbyggernes og besøkendes samlede innsats, hatt svært få smittetilfeller. Det har vært god kontroll, selv i utfartsperioder som jule- og vinterferien.

Tiltak myndighetene innfører skal være treffsikre, forholdsmessige og ikke gå lenger enn nødvendig. Mangel på etterlevelse av disse kravene er utgangspunktet for det varslede søksmålet.

Siden mars 2020 har regjering og Storting vedtatt flere kompensasjonsordninger for næringslivet. Ingen av disse har truffet reiselivsnæringen på en tilfredsstillende måte. Derfor etterlyser Erik Teigen også bedre kompensasjonsordninger.

- Situasjonen er kritisk. Regjeringen er nå nødt til å ta regningen for permitteringsperioden og kompensere tapte inntekter slik at det faktisk monner. Vi står på kanten av stupet. Uten sikkerhetsnettet fra myndighetene opplever vi det nå som om de dytter oss utfor. Vi må sørge for at næringen vår er der også etter pandemien. Kampen for å lykkes med det ble vesentlig mer krevende for oss tirsdag 16. mars, sier Teigen.

Powered by Labrador CMS