Annonse
Foto: Solstrand Hotel & Bad

Stigende optimisme blant vestlandsbedriftene

Mens resultatindeksen holder seg uendret fra foregående indeks til årets første kvartal, gjør forventningsindeksen et betydelig hopp fra 55 til 61 poeng og når sitt høyeste nivå siden før pandemien.

– Selv om resultatindeksen viser at vi fortsatt står i krevende tider, er det tydelig at bedriftene begynner å se for seg at en normalisering er innen rekkevidde, sier Ragnhild Janbu Fresvik, konserndirektør for bedriftsmarkedet i Sparebanken Vest.

Forventningene til opptur viser seg i flere indikatorer for vestlandsbedriftene. Forventningene i sysselsetting hopper fra 51 til 56, og er dermed tilbake på nivået fra før pandemien. For første gang siden pandemien inntraff forventer nå summen av vestlandsbedriftene at sysselsettingen er tilbake på pre-coronanivåer innen ett år.

Også forventninger til etterspørsel, investeringer og lønnsomhet stiger i indeksen. Men selv om bedriftene melder om markant økte forventninger, er det mørke skyer i horisonten.

– I 2020 og så langt i 2021 har vi hatt et lavt antall konkurser, som følge av myndighetenes låne- og støtteordninger. Antallet konkurser ligger under det vi har hatt i normalår forut for pandemien. Det er tydelig at vi har skjøvet utfordringer foran oss. Når både næringsspesifikke og brede ordninger etterhvert fases ut, er det risiko for at vi vil oppleve en markant økning i antall konkurser, sier Fresvik.

Optimismen tilbake i reiselivet

Forventningene hos overnattings- og serveringsvirksomhetene har vært konstant fallende siden nedstengningen i mars 2020. I starten av 2021 er imidlertid optimismen tilbake, og reiselivsbransjen er, sammen med selskaper innen transport- og lagring, én av to bransjer i indeksen som har størst økning i forventninger.  

I Virke Reiselivs reisepuls-undersøkelse om folks ferieplaner for 2021, er Vestlandet for første gang oppgitt som den nye favorittdestinasjonen for nordmenn som skal feriere i Norge til sommeren.

– Dette er svært positivt for vestnorsk reiseliv – nå har de muligheten til å starte gjeninnhentingen etter corona-krisen. Men enkelt blir det ikke, for det krever at bedriftene tør å satse og tenke nytt, samtidig som de har full kontroll på kostnadene de nærmeste månedene, sier Ragnhild Janbu Fresvik i Sparebanken Vest.

 

Annonse
Annonse
Annonse