Foto

Avinor/Espen Solli

Alt tyder på sterk økning i reiseaktiviteten i Europa i 2022

Publisert: 21. januar 2022 kl 11.09
Oppdatert: 21. januar 2022 kl 11.09

World Travel & Tourism Council (WTTC), som representerer den verdensomspennende, private reise- og turismesektoren, opplyser at bookinger for intra-europeiske reiser i påskeperioden er øket med over 250%, mens sommerbookinger for tiden er 80% over 2021-nivået. Forward Keys fly-bookingdata viser en sterk opphenting for intra-eueopeiske reiser for påsken og sommeren.

Julia Simpson, WTTC President & CEO, sier europeerne er positive til å reise igjen.  Omicron har påvirket starten av året, men når infeksjonene øker og symptomene er milde, booker folk reiser igjen.

- Problemet oppstår når regjeringene reagerer med reiserestriksjoner. World Health Organisation sier det er meningsløst å stenge grensene når Omicron allerede er utbredt i samfunnet. Det eneste som skjer er at økonomien og folks liv blir skadet.

WTTC ber regjeringene redusere alle reiserestriksjoner og tillate fullt vaksinerte å bevege seg fritt, sier Simpson.

Ifølge booking data vil intra-europeisk reising i påsken og kommende sommer likevel ligge h.h.v. 38% og 45% under nivået fra før pandemien. Men siden flere land nå begynner å lette på reiserestriksjonene, kan vi komme opp på nær 2019-tall etter hvert som vi nærmer oss sommeren.

Antall bookinger i første kvartal 2022 har så langt steget 275% og internasjonale ankomster til europeiske destinasjoner vil få en økning på over 280% i første kvartal 2022, sammenlignet med samme periode i 2021.

Spania er den mest populære destinasjonen for europeere i første kvartal, med bookinger opp 320% sammenlignet med ifjor, deretter følger Tyrkia.

Saken fortsetter under annonsen

I 2019 bidro den globale reise- og turismesektoren med nesten USD 9.2 trillioner til økonomien og sto for 10,6% av alle arbeidsplasser (334 millioner). WTTC’s undersøkelser viser at i 2020, da pandemien bragte internasjonal reiseaktivitet til nesten fullstendig stopp, gikk 62 millioner arbeidsplasser tapt og sektorens bidrag til det globale BNP falt med nesten utrolige US$ 4,5 trillioner.