Reiseliv

Det begynte endelig å se lyst ut for reiselivet på Svalbard – så kom krigen

Reiselivet på Svalbard var blant de som ble hardest rammet av pandemi restriksjoner. Da bestillingene endelig begynte komme inn igjen, begynte krigen i Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

– Vi begynte forsiktig å føle en slags optimisme. Vi kunne senke skuldrene; blir det en kjempefin sesong, sier Doreen Lampe i Spitzbergen Adventures til Nrk.

I februar måned var 34 % av bestillingene fra utenlandske turister, men så stoppet økningen. Lampe mener krigen er en vesentlig del av årsaken.

– Det gjør at folk igjen har blitt skeptiske til å reise og skeptiske til å bruke penger. Er det ikke det ene, så er det andre. Jeg begynner å bli sliten og trøtt nå, sier Lampe.

Til tross for to Svalbardpakker for å hjelpe reiselivet under pandemien, er selskapet hennes langt unna nivået de hadde før pandemien. Hun anslår at de har omtrent halvparten av driften de normalt ville hatt.

Flere reiselivsaktører har utfordringer i Svalbard

John-Einar Lockert i Svalbard Adventures sier de har mista 50 prosent av omsetninga i 2020, og nesten tilsvarende i 2021.

– Det er mye som ikke kan tas igjen, sier han.

Svalbard har vært hardere rammet av restriksjoner enn fastlandet, noe som har ført til at langt færre reiser til øyriket. Her har antall hotellovernattinger gått ned 74 prosent under pandemien.

Powered by Labrador CMS