Reiseliv

I denne filen bildet tatt på mars 15, 2020 Scandinavian Airlines (SAS) Airbus A320 fly er parkert på Københavns flyplass i Kaastrup, Danmark. februar 2022 kunngjorde det skandinaviske flyselskapet SAS en stor kostnadskuttplan, da den syke transportøren sto overfor ytterligere store tap.

Dramatisk prisoppgang på drivstoff for norske flyselskaper

Ingen av de norske flyselskapene har sikret seg mot økte drivstoffpriser. Spesielt SAS kan komme i en vanskelig situasjon.

Publisert Sist oppdatert

Ledelsen i SAS har meldt at de skal hente inn frisk kapital før sommeren, såfremt tillitskrisen med fagforeningene blir løst.

– Vi må være raske på foten og fleksible når etterspørselen forandres på grunn av uventede hendelser som pandemien eller den usikre geopolitiske situasjonen, uttaler konsernsjef Anko van der Werff i en melding mandag.

Han understreker at etterspørselen økser når reiserestriksjonene rundt om i verden oppheves. Alle er imidlertid ikke like positive.

Analytiker i Arctic Securities, Carl Fredrik Bjerke sier de normalt anser det som risikodempende at flyselskapene forhåndsselger billetter for sommeren, men i år er det annerledes. – Siden nyttår har prisen på jet fuel steget mer enn 30 prosent, noe som vil få en dramatisk effekt på flyselskapenes driftskostnader fremover, sier Bjerke og legger raskt til:

– Flere må nå sette opp prisene betydelig for å unngå at 2022 blir nok et år med tap.

Ifølge analytikere kan oljeprisen bli liggende mellom 50 og 210 dollar fatet fremover. Det betyr en kraftig prisøkning, da markedet i utgangspunktet hadde estimert 2/3 sannsynlighet for at prisene ville være et sted mellom 50 og 140 dollar.

Flyselskapene kan bli nødt til å skyve noe av kostnadene over på kundene gjennom økte billettpriser. SAS taper nå penger på driften, og selskapet har negativ aksjekapital. Normalt fungerer ikke det i lengden, sier Bjerke.

På mandag, etter mye frem og tilbake, endte SAS aksjen ned mer en to prosent på Oslo Børs. Cirka 2/3 av SAS’ sin børsverdi er utradert siden i fjor sommer.

Powered by Labrador CMS