Reiseliv

Flere forsinkelser på verftet fører til vanskeligheter for Havila Kystruten

Publisert Sist oppdatert

Den norske utstyrsleverandøren NMI -Norwegian Marine Interior har terminert kontrakten med det tyrkiske Tersan Shipyard, grunnet manglende oppgjør, som har oppdraget med å bygge skipene til Havila Kystruten.

Tersan Shipyard har det siste halve året stadig har unngått å betale i henhold til kontrakt og avtaler. – Derfor varslet NMI terminering av kontrakten og demobiliserte personellet 25. januar, sier styreleder Odd Arne Langset til finansavisen.

Jobben har en verdi av 300 millioner kroner, og Langset frykter konkurs i selskapet dersom konflikten ikke løses.

– Til tross for gjentatte forsøk på komme til enighet viser verftet en manglende interesse for å opptre forretningsmessig etterrettelig, og nå er betalinger helt uteblitt. Vi har fått bekreftet fra verftet at det heller ikke vil betale for seg. Dette er et alvorlig kontraktsbrudd og setter NMI og mange andre underleverandører i en svært vanskelig stilling, sier Langset.

Rederiet Havila Kystruten er ikke direkte involvert i kontraktsforholdet mellom NMI og Tersan, men Langset mener rederiet forholder seg for passivt i forhold til uoverensstemmelsene mellom NMI og Tersan.

Havila Kystruten avstår fra å kommentere Langsets uttalelser.

Det var i 2018 Per Sæviks Havila Kystruten vant den ene av de tre pakkene med seilinger Bergen-Kirkenes-Bergen da Samferdselsdepartementet valgte å utlyse en konkurranse om leveranse av sjøtransporttjenester på strekningen for perioden 2021–2030.

Én delkontrakt med fire ruter ble tildelt til Havila Kystruten, mens Hurtigruten Cruise fikk to delkontrakter med henholdsvis tre og fire ruter.

Havila Kystruten har 3 skip i produksjon på verftet i Tyrkia, men nå ligger an til nok en utsettelse.

«Grunnet økte utfordringer knyttet til økt koronasmitte i Tyrkia og på verftet har verftet Tersan varslet forsinkelser i levering av «Havila Castor». Forventet levering er innen utgang av februar og første seiling fra Bergen er utsatt til 7. april 2022», skrev Havila Kystruten i sin tredjekvartalsrapport 6. desember.

Fra begynnelsen av mai kan man også forhåndsbestille plasser ombord i det tredje og fjerde skipet i serien, «Havila Polaris» og «Havila Pollux», som ifølge booking-systemet vil seile ordinære avganger fra Bergen henholdsvis 1. og 7. juni.

– Foreløpig opprettholder vi seilings- og salgsplanen for båtene, så vil vi informere passasjerene og markedet dersom det blir endringer, sier finansdirektør i Havila Kystruten, Arne Johan Dale.

Powered by Labrador CMS