Reiseliv

– Alle er like sinte nå, fra store hotellkjeder til små restauranter, sier Devold.

Føler seg lurt av regjeringens lønnsstøtte

Innretningen for lønnsstøtten gjør at bedriftene får betydelig mindre penger enn de skulle, mener NHO. Uaktuelt å gjøre noe med, mener regjeringen.

Publisert Sist oppdatert

Da landet stengte ned på grunn av omikron i slutten av 2021, lovet regjeringen lønnsstøtte til bedrifter som ble rammet. Ordningen skulle hindre en ny runde permitteringer i de hardest rammede bransjene, som serverings- og reiselivsbransjen, skriver E24.no

På nyåret ble det klart at den tekniske innretningen ordningen hadde, ga bedriftene langt mindre enn de var lovet. Støtten betales ikke ut for lønninger som er betalt ut etterskuddsvis – slik de aller fleste i serverings- og reiselivsbransjen gjør. Det er tariffestet at avlønning skal skje på denne måten. Unntaket er desember, der det utbetales to lønninger for at ansatte skal få all lønn i samme år som den er opptjent.

Dermed står mange slike bedrifter uten registret lønnsutbetaling i januar.

NHO: Hotell og restaurantbransjen føler seg lurt

I en undersøkelse NHO har gjennomført, kommer det frem at kun 16 prosent av reiselivsbedriftene som er medlem hos dem fikk det de forventet i lønnsstøtte.

Kristin Krohn Devold sier at både NHO og LO har vært i kontakt med regjeringen om feilen, men at møter stadig har blitt skjøvet på eller avlyst.

– Folk ble lurt. Bedriftene ble lurt. Det var en klar forutsetning at bedriftene skulle få støtte for hele desember og januar, og halve februar. Så ble hele januar fjernet – på grunn av en teknisk uvesentlighet, sier Devold.

Hun frykter at bedriftene ikke stoler på Finansdepartementet, om det skulle oppstå en krise en gang i fremtiden.

– De hadde aldri beholdt ansatte på jobb, hvis de hadde visst at dette ble resultatet. Det dreier seg om mange millioner for enkelte bedrifter, men for staten betyr dette lite fordi så få tok seg råd til å benytte seg av lønnsstøtteordningen, sier Devold.

Vil ikke endre ordningen

Statssekretær Kjetil Vevle (Ap) ved Statsministerens kontor skriver i en e-post til E24 at det ikke er aktuelt å revurdere praksisen for utbetaling av lønnsstøtten. Han påpeker at det er delt ut rundt en milliard kroner gjennom ordningen, og at halvparten av pengene har gått til bedrifter innen servering og overnatting.

Regjeringen hadde i utgangspunktet regnet med at ordningen skulle koste fire milliarder kroner.

– Vi mener at ordningen har fungert godt. Enkelte bedrifter kvalifiserte ikke for utbetaling av lønnsstøtte i januar, men det gjelder et begrenset antall. Til sammenligning har ca. 4.000 søknader blitt godkjent og de aller fleste som betaler lønn etterskuddsvis fikk godkjent sin søknad også for januar, skriver Vevle.

NHO tar saken til kontrollkomiteen

– Argumentet om at det ikke gjelder så mange holder ikke. Noen av søkerne representerer små bedrifter, noen representerer konsern med flere hoteller. Hovedpoenget er ikke hvor mange bedrifter dette gjelder, men at det er en feil i praktiseringen av forskriften som har bidratt til at små og store bedrifter ikke har fått den lønnsstøtten de har krav på, skriver kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i en e-post til E24.

Powered by Labrador CMS