Hå gamle prestegard

Foto

Asle Haukland.

Hå kommune: Kulturhistoriske utstillinger og internasjonal samtidskunst på Hå gamle prestegard

Publisert: 15. november 2022 kl 10.56
Oppdatert: 15. november 2022 kl 11.03

­Hvor lenge har du hatt jobben du har nå?

I 12 år

Hva er den viktigste utfordringen du har i jobben for tiden?

Det er vel å få tiden til å strekke til.

Hvor i din kommune vil du anbefale et besøk?

Hå kommune er et område rikt på kulturhistoriske minner. To av de viktigste stedene å besøke er Hå gamle prestegard og Obrestad fyr.

Hå gamle prestegard eies av Hå kommune. Anlegget er i et tradisjonsrikt og verna anlegg som var prestegard fra 1637 og fram til 1921. Hå kommune kjøpte anlegget i 1977 og åpnet det som kunst- og kultursenter i 1983.  I dag har prestegarden utstillinger med norsk og internasjonal samtidskunst, kulturhistoriske utstillinger, formidlingssalg av kunst, kafé med lokale matvarer og møtelokale for grupper. Våningshuset som i dag huser kafé, er fra 1789 med påbygg fra 1850. Dette er den eldste bevarte presteboligen på Jæren som fortsatt er i bruk. Driftsbygningene, «Gamle løa» fra 1700-tallet og 1890-åra og «Nye løa» fra 1921 er utstillingslokaler.

Under restaurering ble det funnet spor etter en boplass fra eldre steinalder som er 9 000 år gammel. Senere ble det funnet en pilspiss på området som kan være så gammel som 16 000 år.
Strandgravfeltet like nord for prestegarden er fra folkevandringtiden, ca. 300 - 900 e. Kr. Det finnes flere slike gravfelt langs rullesteinstrendene på Jæren.

Utstillingen «SPOR» som gjenåpner i jærhuset på prestegarden i januar 2023 viser originalfunn fra stedet og forteller om livet i disse tidsepokene.

Her ute ved havet er dette et populært møtested mellom samtid, kunst og lokalhistorie. Kombinasjonen av kunst og kultur og flott turterreng gjør prestegarden til et av de mest besøkte utfartsstedene på Jæren.
www.hagamleprestegard.no

Saken fortsetter under annonsen

Kan du nevne tre andre steder, enten i ditt nærområde eller i den store verden som er verd et besøk?

Obrestad fyr fra 1873 er i dag et levende fyrmuseum med permanente utstillinger. Fire boliger der fyrvoktere med familie bodde leies ut til overnatting, selskaps- og møtelokale hele året.
Obrestad fyr er Norges mest vestlige fastlandsfyr og ligger ytterst på en morenerygg ut i havet. Anlegget ble kjøpt opp av Hå kommune i 2006 og driftes av Hå gamle prestegard. Anlegget er fredet.
http://www.hagamleprestegard.no/obrestad-fyr/om-obrestad-fyr/

Hå gamle prestegard og Obrestad fyr er begge fine utgangspunkt for korte og lengre dagsturer langs den gamle Kongevegen sørover til Varhaug gamle kirkegard og nordover til Nærland Parken.
Kongevegen var opprinnelig en holvei fra folkevandringstiden, som ble oppgradert til kjørevei for kjerre og vogn i 1636 etter ordre fra kong Christian IV. Tre kongebesøk på Hå er omtalt der danskekongen ankom på Kongevegen langs Jærkysten.

Varhaug gamle kirkegård er en middelalderkirkegård som fortsatt delvis er i bruk. Kirkegården har spektakulær utsikt utover havet mot horisonten i vest.

Er det en kulturopplevelse siste året du vil trekke frem?

Maijazz i Stavanger

Hvis budsjettet ditt hadde økt med 30 %, hva ville du brukt pengene til?

Både Hå gamle prestegard og Obrestad fyr ligger utsatt til for vær og vind. Bygningene må stadig vedlikeholdes.
Anleggene har siden de ble åpnet gått gjennom gradvise oppgraderinger. Økt budsjett ville brukes til videre oppgradering av anleggene.
Det ville også bli brukt til videreutvikling av aktivitetene.

Saken fortsetter under annonsen
Hva bør regjeringen gjør for å styrke kultur- og reiselivet?
 
Det handler om å bevilge nok penger.
 


Hvis du må velge:
Espresso eller filterkaffe? 
Musikk eller podcast? ✓ 
Tog  eller fly? 
Slalåm eller langrenn? ✓
Avis på papir ✓ eller avis på nett?
Dagens Næringsliv  eller Klassekampen? ✓
Lese bok ✓ eller høre bok? 
Sakprosa eller skjønnlitteratur? ✓ - Begge deler
Film på kino ✓  eller film hjemme? 
Ved sjøen ✓  eller på fjellet?
Teater ✓ eller konsert? - Begge deler 
Øl  eller vin? ✓