Reiseliv

Ruglråen

Holtålen kommune: Det spektakulære juvet ved elven Rugla og lysfenomenene i Hessdalen

Vi stilte noen spørsmål til kulturkonsulent i Holtålen kommune, Siri Hegseth, om lokale severdigheter og kulturattraksjoner

Publisert Sist oppdatert

Hvor lenge har du hatt jobben du har nå?

Jeg har jobbet i denne stillingen siden 2006. Arbeidet har siden da utviklet seg med flere og andre oppgaver, og jeg trives veldig godt, både med arbeidsoppgaver og kollegaer.

Hva er den viktigste utfordringen du har i jobben for tiden?

En stor utfordring i distrikts-Norge fremover, blir å finne nok hender og hoder til å løse nødvendige oppgaver. Det er en myte at det ikke finnes jobber på bygda. En intern undersøkelse viser at det i løpet av de neste 5 årene blir hele 140 stillinger som må besettes bare i Holtålen. Med en nesten ikke-eksisterende arbeidsledighet sier det seg selv at det er stort behov for flere Holtålinger.

En av mine oppgaver er å vise frem det gode livet vi lever her, slik at flere skal finne det attraktivt å dele livsstil sammen med oss.

Det er ikke vanskelig å finne gode hverdagsøyeblikk å vise fram; utfordringen er å treffe riktig målgruppe med riktig informasjon.

Vi ønsker å snu sentraliseringa, og håper og tror at pandemien har gitt oss ei god håndsrekning på veien. Da erfarte vi at det var av stor betydning å ha god plass rundt seg; både ute og inne.

Hvor i din kommune vil du anbefale et besøk?

Her er det kanskje vanligst å anbefale en fjelltur på en eller annen fabelaktig topp, men jeg velger heller å ta dere med på tur nedover. I Holtålen har vi nemlig noe så spesielt som en canyon, en såkalt spylerenne formet under siste istid. Nede i juvet renner elven Rugla, på den ene siden er det steile bergvegger, mens det på andre siden er bratte lier kledd med gress og skog. Perfekte områder for ørnene som lever her.

Vassdraget inneholder også fossefall, og Råfossen med sine 30 høydemeter er absolutt et imponerende skue her i det trange juvet.

Det frodige klimaet her nede er også spesielt, og gjør at det vokser varmekjære planter som vi vanligvis ikke finner i så høytliggende strøk.

Det aller mest spektakulære er at juvet også har vært hjemplassen og livsverket til tidligere generasjoner. Fra midten av 1700-tallet var det fast bosetting her, og man kan den dag i dag se rester etter tre bosteder. Om man er interessert i historien rundt dette anbefales å lese triologien om Salome og Salomeråen skrevet av vår lokale forfatter, Rolf Engan.

Kan du nevne tre andre steder, enten i ditt nærområde eller i den store verden som er verd et besøk?

Rogne er et lett tilgjengelig utsiktspunkt i Ålen. Her er det opparbeidet en flott tursti, delvis med grus og klopper. Utgangspunktet for turen er på Hessdalskjølen, og er du interessert i lysfenomenene i Hessdalen, er du midt i smørøyet for å finne ut mer om det her.
På toppen finner du nydelig natur, og ikke minst en utrolig god utsikt i alle himmelretninger. Området har også en rik gruvehistorie, så en rundtur for å kikke på spor etter tidligere tiders gruvevirksomhet anbefales.

Det skal også nevnes at vi i Holtålen har det vi liker å kalle for snille fjellområder. Vi strekker oss fra 220 til 1332 moh., så i tillegg til toppene finner du også lange, slake fjellvidder med godt turterreng.

Forollhogna nasjonalpark er et stort fjellområde, med fjellet Forollhogna som kjerne. Her er du i villreinens rike, men mange oppsøker området for en topptur på Forollhogna (1332 moh), for å prøve fiskelykken i noen av fjellvannene, eller rett og slett nyte noen dager i flotte fjellområder.

Damtjønna i Haltdalen er en familievennlig perle. Ta med fiskestanga, og prøv å hekte en luring på kroken!

Ved tjønna har også Organisasjonen Landsbyen bygd opp en middelalderlandsby, som er spennende å utforske for både små og store.

Er det en kulturopplevelse siste året du vil trekke frem?

Her er det mange gode å ta av, så dette ble et vanskelig valg. I og med at jeg jobber mye med ungdomskultur, så er det fristende å si UKM. Mestringsøyeblikkene jeg opplever der er det lite som kan slå.

Ellers er min erfaring at man sjelden, om ikke aldri, angrer på en kulturell opplevelse. Jeg har stort spenn på hva det er som gir den gode opplevelsen, og ofte er det det man ikke har så store forventninger til i utgangspunktet som sitter igjen som de beste opplevelsene.

Hvis budsjettet ditt hadde økt med 30 %, hva ville du brukt pengene til?

Flere kulturopplevelser til folket! Og hyret en influencer som kunne ha vist resten av verden hvor godt vi har det her, på en enda bedre måte enn det jeg klarer.

Hva bør regjeringen gjør for å styrke kultur- og reiselivet?

Når det gjelder kultur er det et spørsmål det er fristende å svare øremerkede midler på, men det handler om så mye mer enn det. Å være bevisst betydningen kultur har i livene til folk er viktig for å løfte kulturen opp dit den fortjener å være. Kultur har stor helseeffekt, og det man legger ned av økonomi i kultur får man igjen flere ganger på helsebudsjettet.

Hvis du må velge:
Espresso ✓ eller filterkaffe?
Musikk ✓ eller podcast? (Men jeg er også er glad i Podcast)
Tog eller fly?
Slalåm eller langrenn?
Avis på papir eller avis på nett?
Dagens Næringsliv ✓ eller Klassekampen? Fjell-Ljom og Arbeidets Rett
Lese bok ✓ eller høre bok?
Sakprosa eller skjønnlitteratur?
Film på kino ✓ eller film hjemme?
Ved sjøen eller på fjellet?
Teater eller konsert?
Øl eller vin? ✓
Saken fortsetter under annonsen
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('js-dfp-tag-reiseliv1_no_article_4'); });
Siri Hegseth er kulturkonsulent i Holtålen kommune Foto Siri Hegseth
Powered by Labrador CMS