Foto

Hotelldirektør Kjetil Smørås frykter permitteringer, og advarer om konsekvensene for norsk næringsliv dersom problemet ikke fikses nå. Foto: De bergenske

Hotelldirektør slår alarm om strømpriser

Publisert: 17. august 2022 kl 10.09
Oppdatert: 19. august 2022 kl 10.04

­For hotell- og restaurantkjempen De Bergenske rammer prisene hardt og brutalt. Familiebedriften eier 13 restauranter og seks hoteller i Bergen.

- Det er så alvorlig at det kan medføre permitteringer i vinter. Det har økt driftskostnadene så mye at vi ser ikke bort ifra at noen hoteller vil velge å stenge og permittere, sier administrerende

Slår alarm: - Ren skattlegging

Smørås forteller at de, som mange andre bedrifter, akkurat har tilbakelagt en tøff coronatid.

- Vi har vært gjennom en fase med store tap, særlig første året da vi tapte 39 millioner kroner. I januar og februar måtte vi ta spesielt store tap med lønnskompensasjonsordningen, som viste seg å være feilslått, sier Smørås.

Nå reagerer han sterkt på den «ekstreme prisingen» av strøm og energi - som kaster lange skygger over hotelldriften.

Smørås viser til en beregning Nordeas Robert Næss gjorde overfor VG, der det anslås at staten har tjent 27 milliarder på strømkrisen hittil i år.

Saken fortsetter under annonsen

- Dette er egentlig en ekstra skatt - jeg ser på den ekstreme prisen som en ren skattlegging - av bedrifter og private. En inndragning av kjøpekraft som er fullstendig ødelagt og ødeleggende. Det kan ikke fortsette, og det må gjøres noe med, fortsetter Smørås.

Enig med Spetalen

I et intervju nylig uttalte investoren Øystein Stray Spetalen følgende: 

- Vi må umiddelbart innføre makspris på strøm, kombinert med streng regulering av når det er lov til å selge strøm ut av landet. Strømeksport skal bare kunne skje når fyllingsgraden i vannmagasinene sikrer norsk forbruk over en lengre periode. På denne måten tar vi tilbake kontrollen, sa Spetalen til Børsen.

Smørås er helt enig med Spetalen

Smørås forteller at han er helt enig med Spetalen.

- Vi bor så langt mot nord, og vi trenger strøm for å drive virksomhetene våre, og det kan ikke være meningen at vi skal eksportere landets konkurransekraft, som i århundrer har vært energi, sier Smørås.

Saken fortsetter under annonsen

Han kritiserer også det han oppfatter som skrivebordsteori fra enkelte økonomer.

- De tar fullstendig feil i sitt utgangspunkt når de sier at prisen må flyte. Da har de ikke forstått hva energi betyr for private og bedrifter.

Regjeringen vurderer ytterligere strømstøtte til bedrifter

Statsminister Jonas Gahr Støre har åpnet for at den ekstreme situasjonen gir grunn for å se om det trengs ordninger for å komme noen bedrifter til unnsetning.

Flere økonomer har imidlertid advart mot strømstøtte til bedrifter, og Støre vedgikk at flere av dem hadde gode poenger, ifølge NTB.

LO, NHO og regjeringen skal møtes igjen om en ukes tid.

Arbeidsplasser i fare

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge Smørås betyr strømprisene en ekstraregning på 6 millioner kroner for hotellkjeden i år.

- Jeg fikk akkurat regnskapet her i morges. Bare for juli, en måned der vi bruker lite strøm, er strømregninga på 500 000 kroner mer enn normalåret 2019. Det går direkte utover både egenkapital og arbeidsplasser. I verste fall så vil det medføre permitteringer, det vil sikkert være slik i flere bransjer. Det kan man ikke leve med, sier han.

Nå håper de på strømstøtte fra regjeringen.