Reiseliv

Kutter i rutetilbudet – frykter en tøff vintersesong

Flere av de store europeiske flyselskapene frykter at kommende vinter skal bli en tøff periode å komme gjennom. Mye på grunn av stigende driftsutgifter, men også et publikum som kommer til å slite med skyhøye utgifter på flere områder.

Publisert Sist oppdatert

­Dette kan lett føre til en svikt i etterspørselen etter reiser og flybilletter, mener den danske analytikeren Jacob Pedersen i Sydbank. I tillegg sliter selskapene med å rekruttere nok nye ansatte, skriver flysmart24.no.

Derfor har SAS og et par-tre av de store europeiske flyselskapene besluttet å kutte i flytilbudet for å redusere tapene.

Økonomisk nedgang

SAS har allerede meldt at selskapet skal kutte 1 700 avganger i september og oktober. Dette på grunn av mangel på flyvende personell.

Utsiktene foran resten av vinteren er ikke spesielt oppmuntrende:

– En mulig forestående økonomisk nedgang i Europa kan ta toppen av trafikken og inntjeningen gjennom høsten og vinteren, hvor også SAS vil være nøye med kapasiteten, skriver Pedersen i en analyse.

Når utgiftene skal kuttes til vinteren er det enkelt å trekke ned på reiser, som ikke er noen nødvendighetsvare. Det vil dessuten gi en umiddelbar innsparing.

Norske ruter rammes

SAS er imidlertid ikke alene om å kutte kapasitet.

Også tyske Lufthansa skal fly mindre, og har foran høst- og vintersesongen fjernet tusenvis av avganger.

Selskapet har gått ut med hvordan kuttene skal gjøres i september. Her kommer det frem at også norske ruter vil bli rammet av det forestående rutekuttet.

Antall avganger mellom Frankfurt og Oslo blir redusert fra 177 til 140, til Tromsø ned fra 8 til 6 og til Bergen fra 42 til 40. Fra München til Oslo blir det 86 avganger i stedet for 90.

Powered by Labrador CMS