Reiseliv

London er våknet til live igjen

Før pandemien var London verdens tredje mest besøkte by, 21,7 millioner besøkende ble registrert i 2019.

Publisert Sist oppdatert

I London, som de fleste andre steder, har de to siste årene vært ekstremt vanskelige for hoteller og serveringssteder, enkelte har kalt perioden en eksistensiell krise, på grunn av en serie pålagte nedstengninger og svikt i kundegrunnlaget.

Turisme er naturligvis ekstremt viktig for byens økonomi, rundt regnet 700.000 arbeidsplasser er relatert til turisme, det er en av syv arbeidsplasser. Bymyndighetene i London tror vi må frem til iallfall 2025 før London får samme antall overnattinger og omsetning fra forskjellige former for turisme, som før i 2019.

Ifølge offisielle undersøkelser har butikker i det sentrale London tapt tilsvarende verdien av 47 ukers salg de to siste årene. London-hotellene, som før var vant til å ha de høyeste beleggstallene i landet, har de to siste årene hatt de laveste. Men de siste månedene har ting tatt seg kraftig opp igjen.

Antall fast ansatte i London falt mer enn i noen annen region i landet i 2020, men deretter ble det vekst og i januar i år var det flere faste ansatte enn før pandemien. Men det er ikke helt som før, mange kontoransatte, spesielt i finansdistriktet, City, tar turen inn til kontoret kun tirsdager, onsdager og torsdager. Arbeidsmarkedet er nå såpass stramt at arbeidsgiverne er forsiktige med å pålegge ansatte rutiner de ikke liker, men regjeringen står nå kraftig på for iallfall å få statsansatte tilbake på kontoret. Kombinert med svikt i turismen, gjør dette at hoteller, serveringssteder og butikker fortsatt ikke er tilbake der de var før pandemien.

Fra 1. april økte den britiske regjeringen hotell- og serveringsmomsen fra midlertidig sats på 12,5%, til 20%. Bransjeorganisasjonen UKHospitality mener dette, sammen med andre omkostningsøkninger anslått til 18%, vil måtte medføre tosifrede prisøkninger for gjestene, siden mange i næringen vil få problemer med å overleve. Blant annet ligger det an til at utgiftene til personale vil stige med 19% og varekost på mat kommer til å øke med 17%. Før pandemien skapte den britiske hospitality-sektoren økonomisk aktivitet verdt £130 milliarder (NOK 1500 milliarder), genererte £39 milliarder (NOK 447 milliarder) i skatter og avgifter og sysselsatte 10% av arbeidsstyrken.

Kamp om arbeidskraften

Det er kamp om arbeidskraften, mange utlendinger er reist til sine hjemland som følge av pandemien og Brexit. Svært mange bedrifter søker nå etter medarbeidere. Selv kjente restauranter har ikke nok bemanning, så de må holde stengt minst en dag i uken, somregel mandager, slik også endel norske restauranter må for tiden. Det merkes også at mange som nå jobber i reiselivsbransjen snakker svært dårlig engelsk, dette er ofte et større problem for utlendinger enn for de som har engelsk som morsmål. Mange kjente restauranter og butikker er også forsvunnet, på grunn av økonomiske problemer som følge av pandemien.

Interkontinentale fly kommer inn hele dagen på løpende bånd, innflyvningstraséen til Heathrow går over sentrale London, så det er lett å legge merke til, men markedet er ikke der det var før pandemien. Amerikanerne er ennå ikke tilbake, og det asiatiske marked svikter. London har alltid vært en stor turistdestinasjon, men med sterk forretningsrelatert trafikk i tillegg. Nå vokser ferie- og fritidstrafikken sakte med sikkert, mens forretningstrafikken er betraktelig svakere enn før pandemien.

Powered by Labrador CMS