Vi ligger an til å gå «break-even» neste år. Det ser veldig bra ut, og vi er fornøyde med de gode tilbakemeldingene vi får fra både kunder og ansatte, sier administrerende direktør i Flyr, Tonje Wikstrøm Frislid. Foto: Javad Parsa / NTB

Mener flyprisene må økes

Redaksjonen
Publisert: 11. mai 2022 kl 09.03
Oppdatert: 11. mai 2022 kl 09.10

­Både Norwegian og Flyr har nå lave priser på flere strekningener. Oslo-Bergen for 352,- Trondheim-Bergen for drøyt 800 melder Nrk.

For lave priser?

Hans Jørgen Elnæs, flyanalytiker og daglig leder i Winair, mener det.

– I sommer vil det være en voldsom etterspørsel etter reiser. Det forventes tidenes beste sommer for flyselskapene i Norge og Europa.

– Samtidig er ikke flyselskapene enda helt tilbake på 2019-nivå. Hvert flyselskap må derfor maksimere inntektene sine. De trenger frisk kapital for å møte høsten og vinteren, som nok ikke blir like bra.

– De setter nok ikke prisene opp i skyene. Men etterspørselen er høy, og det er en premie å hente ut på det. De vil nok ta ut så mye som markedet tåler og konkurransen tillater i sommer, tror flyanalytikeren.

Flyr må tjene mer penger enn sine konkurrenter

Saken fortsetter under annonsen

Elnæs sier selskapet har lagt seg på en lavprisstrategi.

– Ser vi på de finansielle resultatene så har ikke den fungert. Nå blir sommeren helt avgjørende.

– Selger de billettene sine for billig?

– Ja, totalt er snittprisen for lav til at de får inn nok inntekter. Så prisene må opp, og de må få fylt en større andel av setene sine i flyene.

– SAS og Norwegian har et større rutenett, og tåler tap på de rutene Flyr flyr på. Flyr må utvide eget rutenett for å klare seg på sikt.

Som Reiseliv1 skrev om tidligere i uken scorer Flyr bra på kundeservice. Elnæs er spent på om markedet er villig til å betale mer for dette sikt.

Flyr er fornøyd med utviklingen

Saken fortsetter under annonsen

– Vi visste hva vi gikk til. Men vi har en modell med en liten organisasjon som evner imøtekomme utfordringene, forteller administrerende direktør Tonje Wikstrøm Frislid til Nrk.

– Dere priser dere veldig lavt. Kan det være lønnsomt?

– Det er vanskelig å gi et svar på hva billettene våre koster. Det varierer ut fra hvor vi flyr, og på samme fly også. Men vi har lave kostnader, og skal alltid kunne ha lave priser.

– Når vil prisene gå opp?

– Det kan jeg ikke gi noe konkret svar på. Det varierer ut fra flyvning og etterspørsel. Vi skal leve godt med lave priser lenge.

Dynamiske priser

– Prisene er dynamiske. Det vil si at de styres av tilbud og etterspørsel. Det vil som regel lønne seg å være tidlig ute for å sikre seg de rimeligste billettene, sier pressesjef i Sas, John Eckhoff.

Saken fortsetter under annonsen

Det er lavere kapasitet enn før pandemien og det kan også påvirke prisene når «alle» vil reise med fly, avslutter han.