Reiseliv

Illustrajonsfoto: Colombo city skyline, Sri Lanka

Norsk investor i luksushoteller på Sri Lanka – Jeg trekker meg aldri ut

Til tross for terrorangrep, viruspandemi og nå en stor økonomisk krise, har eiendomsinvestor Kurt Mosvold ingen planer om å forlate landet.

Publisert Sist oppdatert

Investoren eier fire hoteller på Sri Lanka med omtrent 100 ansatte. Gjennom Mosvold Lanka Estate eier han to såkalte boutiquehoteller – luksushoteller – som ligger i den sørlige kystregionen Galle. I tillegg har han et surfehotell og et nytt hotell for «digitale nomader».

– De skal bo der litt lengre og som kan jobbe fra hvor som helst. Det åpnet vi i januar, sier Mosvold.

Han besøkte landet for første gang på en reise i 2004. To år senere startet selskapet hans opp et barnehjem, før den første tomten ble kjøpt opp i 2008. I 2012 ble det første hotellet på Sri Lanka åpnet.

– Jeg mener den beste formen for bistand er å drive næring, sier investoren til E24.

Siden den tid anslår Mosvold å ha investert mellom 40 og 50 millioner i driften på Sri Lanka.

Utfordrene de siste årene

Siden borgerkrigen tok slutt i 2009 har det blitt investert mye i reiselivet på Sri Lanka. I 2019 ble de kåret til årets favorittdestinasjon av reisemagasinet Lonely Planets.

Dette var året da hotellvirksomheten lå an til å gå i pluss. Og det hadde det gjort, mener Mosvold.

Første påskedag ble det imidlertid gjennomført flere koordinerte terrorangrep mot kirker og hoteller i flere byer på Sri Lanka. Over 200 mennesker ble drept og rundt 500 ble såret.

Flere turister døde i angrepene. Det gjorde også åtte selvmordsbombere. To lokale islamistgrupper fikk skylden.

Samme år falt antall reisende til Sri Lanka med 21 prosent, ifølge USAs handelsdepartement. For Mosvold-selskapet viste bunnlinjen et underskudd på omtrent tre millioner kroner.

Turistene kom heller ikke tilbake i året som fulgte, da coronapandemien satte en stopper for reiselivet over hele verden.

I dag er Sri Lanka inne i sin største økonomiske krise siden uavhengigheten fra Storbritannia.

Akutt mangel på utenlandsk valuta har gjort at landet ikke kan betale for mat, drivstoff og medisiner – og utenlandsgjelden misligholdes. Butikkhyllene tømmes og transporten har stanset opp. Det har vært omfattende strømbrudd og inflasjonen er skyhøy. Det er også misnøyen med regjeringen.

I hovedstaden Colombo har tusenvis tatt til gatene for å demonstrere mot regjeringen og president Gotabaya Rajapaksa, som får skylden for den økonomiske krisen.

– Myndighetene har prøvd å pålegge portforbud uten at folk lytter til det. Regjeringen på Sri Lanka er korrupt og har sittet for lenge. Landet er klart for endringer, sier Mosvold.

På spørsmål fra E24 om hvordan det er å drive hotell gjennom kriser som koronapandemien og terrorangrepet svarer han at det er utfordrene.

– Først var det påskebombingen for tre år siden, og da turistene endelig kom tilbake, kom pandemien. Når det er over, så kommer krigen i Ukraina som forplanter seg i forsyningsleddet – og så har vi feilstyring i Sri Lankas regjering.

Det siste tilgjengelige regnskapet, som er for 2020, viser at hotellvirksomheten tapte omtrent fire millioner kroner i coronaåret.

– Den økonomiske avkastningen er ikke all verdens, men avkastningen kommer i form av andre gleder. Totalen er derfor positiv, sier Mosvold.

Selskapet hans bygget et barnehjem i landet tilbake i 2006 – og driver også en fagskole for unge jenter.

– Sri Lanka er et fattig land, så mange går ikke på skolen uten drahjelp. Det er først og fremst barn og ungdom vi retter oss mot, og vi gir rundt 300 stipender til universitetsstudenter og yrkesskolestudenter, sier Mosvold.

Trekker meg aldri ut

– Hvordan ser du for deg at driften på Sri Lanka blir fremover?

– Ting må gå seg litt til. I løpet av seks måneder håper jeg at effekten av krisen i Ukraina har ordnet seg. Også tenker jeg at de har fått orden på regjeringen i løpet av seks måneder.

Jeg trekker meg aldri ut. Det gir meg mye. Jeg er veldig glad i landet, jeg har gode venner der nede, og jeg har troen på Sri Lanka.

Powered by Labrador CMS