Reiseliv

Nytt norsk cruiserederi med 14 hydrogen- og batteridrevne skip

Publisert Sist oppdatert

Rolf Sandvik startet tidligere turistbåtrederiet The Fjords. Nå satser han større.

Redieret Northern Xplorer planlegger å bygge en serie på 14 hydrogen- og batteridrevne cruiseskip, det første skal stå klart i 2024/2025, i godt tid før nullutslippsvedtaket i de norske verdensarvfjordene trer i kraft i 2026.

Selv om Sandvik sier til Finansavisen at planene er amisiøse, føler han seg mer trygg denne gangen, enn da han startet opp «The Fjords».

Håper er at pandemien som har stengt ned store deler av cruiseindustrien er forsvunnet før skipene er klare.

Nå jakter de grønne investorer. – Vi var i ferd med å gå ut i kapitalmarkedene i januar 2020, i dag er vi glade for at vi ikke gjorde det. Da kunne vi sittet her med mye gjeld allerede, sier Sandvik. «Det er vel så viktig å finne riktig eier, som det er å finne noen med pengene, fortsetter han.

Hvis planene om å ferdigstille det første skipet i 2024-25 må selskapet ha signert en kontrakt med et byggeverft ila av første halvår.

I tillegg til å jakte enkeltinvestorer ønsker rederiet også å nå frem til de store bærekraftsrettede fondene. På noe lenger sikt vurderer han også børsnotering.

Hvert skip skal ha en kapasitet på 300 gjester, og et mannskap på rundt 100 personer.

Med tre skip i drift anslår han at Northern Xplorer vil kunne sysselsette om lag 600 personer på skipssiden, i tillegg kommer rederiorganisasjonen og leverandører på destinasjonsnivå. De tre første skipene skal operere i Norge, men etter blir fokuset det internasjonale markedet.

Videre sier Sandvik at de tenker bærekraft i alle ledd, alt fra panteordning på aluminiumet i skroget til hvordan gjestene kommer seg til og fra.

Powered by Labrador CMS