Bodø-ordfører Ida Pinnerød (Ap) har jobbet intenst de siste månedene for å få prosjektet "ny by - ny flyplass" tilbake på rett kjøl. Foto: Sondre Skjelvik / NTB

Økte midler for flyplass og byutviklings-prosjekt Bodø.

Redaksjonen
Publisert: 10. mai 2022 kl 09.11
Oppdatert: 10. mai 2022 kl 09.21

­Da Stortinget besluttet at kampflybasen i Bodø skulle legges ned, bestemte byen seg for å satse på smarte byløsninger, skriver Nrk.

Flyplass-prosjektet i Bodø innebærer at dagens flystripe flyttes 900 meter. Det skal både gi en ny flyplass og samtidig frigjøre store arealer til en helt ny, grønn bydel.

Prosjektet koster i underkant av 7 milliarder kroner. Finansieringen skal etter planen være tredelt mellom staten, Avinor og Bodø kommune.

Men i januar gikk alarmen i Bodø.

Da varslet Avinor at de ville utsette den omdiskuterte nye flyplassen i Bodø med ett år. Årsaken var Avinors alvorlige økonomiske situasjon, etter to år med pandemi. I dag ble det imidlertid avklart at regjeringen stepper inn med tilsvarende midler som Avinor i utgangspunktet skulle bidra med.

Det betyr at regjeringen totalt stiller med 3.1 milliarder kroner.

– Regjeringen ønsker å realisere prosjektet. Så kjenner alle forhistorien om at Avinor ikke så seg i stand til å finansiere oppsettet som var. Siden har vi jobbet intenst for på finne en løsning på prosjektet. Det som kommer i revidert nasjonalbudsjett er at vi tar en større del av kostnaden. Det er 391 millioner kroner som kommer på et senere tidspunkt, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård på en pressekonferanse i Bodø i dag.

Saken fortsetter under annonsen

Avinor er fornøyd

Etter det NRK erfarer skal Avinor ha bedt regjeringen om mellom 300 og 400 millioner koner for å kunne gå i gang med utbyggingen.

Konsernsjef Abraham Foss sier til NRK mandag at de er fornøyd.

– Det er veldig gledelige nyheter fra regjeringen. Nå er finansieringen på plass, og vi kan legge til rette for en beslutning i styret så fort dette blir bekreftet i Stortinget.

Gledens dag

Ap-nestleder og fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) var også til stede i Bodø i dag. Han har jobbet lenge med å få pengene på plass.

– Nordlands hovedstad trenger en funksjonell flyplass som er rustet for framtiden. Dette prosjektet handler om videre utvikling i nord. Det er et av de viktigste nordområdeprosjektene vi har jobbet med. Det er viktig å legge til rette for at de store byene i nord kan vokse. Det er de som er vårt borgvern mot fraflytting, sier Skjæran.

Saken fortsetter under annonsen

Også kritiske røster

Prosjektet med å flytte flyplassen og bygge en ny bydel i Bodø har fått kritikk. Blant annet fra politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys, som mener at deler av prosjektet er urealistisk.

– Det nærmeste vi kommer science fiction, har han tidligere uttalt til NRK.

Også ordfører Ivar Vigdenes i Stjørdal har gått ut mot planene om på flytte flyplassen. Han vil heller at Avinor prioriterer penger til ny terminal på flyplassen i hans egen hjemkommune.