Reiseliv

Opplev Jernbanestien på den nedlagte Namsosbanen, gårdsbutikker og gårdsturisme m/ulike attraksjoner.

Vi stilte noen spørsmål til enhetsleder for kultur i Overhalla kommune, Siri Hongseth, om lokale serverdigheter og kulturattraksjoner

Publisert Sist oppdatert

­Hvor lenge har du hatt jobben du har nå?

Jeg har jobbet som Enhetsleder for kultur & samfunn i Overhalla kommune i 6 år.

Hva er den viktigste utfordringen du har i jobben for tiden?

Den viktigste utfordringen for tiden er bl. a. å legge til rette for kulturlivet, ha fokus på og gjøre kulturminner lett tilgjengelig, håndtere større bosetting av flyktninger på best mulig måte og få landet noen større folkehelseprosjekter som f.eks. Jernbanestien samt utvikle teatertilbud i kulturskolen.

Hvor i din kommune vil du anbefale et besøk?

I min kommune vil jeg anbefale et besøk på Bertnem hvor vi har våre 3 største gravhauger, Kongshaugene, like inntil den kjente lakseelva Namsen. Midt i disse flotte kulissene er en av våre største attraksjoner Namsen Salmon & Train Experience, et togsett plassert på ei jernbanebro hvor du kan overnatte, spise og fiske. Jeg kunne ikke reist videre uten å ha gått Jernbanestien; en 4 km universell tursti på den nedlagte Namsosbanen.

Kan du nevne tre andre steder, enten i ditt nærområde eller i den store verden som er verd et besøk?

En kjøretur langs sør- og nordsiden av Namsen med gårdsbutikker og gårdsturisme med ulike attraksjoner, aktiviteter, servering og overnattinger er et must. Å sitte med ryggen inntil varden på fjellet Liakammen med utsikt over store deler av Namdalen er en favoritt. Ute i den store verden er vandringen langs Hadrians Wall - en mur som strekker seg tvers over England - en fantastisk opplevelse.

Er det en kulturopplevelse siste året du vil trekke frem?

Det har vært lite av de store kulturopplevelsene under koronatiden, så jeg velger heller å trekke frem Melamartnan, et kulturhistorisk marked som arrangeres på Melen ved Namsens bredd. Det er den største kulturopplevelsen for meg annet hvert år. Her bidrar stor og liten i vår kommune i frivillig arbeid, og det er alt fra Historiske vandringer med guider og skuespill, salgsboder, utstillinger, konserter og yrende folkeliv. På det meste har det vært 7 000 besøkende og det er stor stas i en liten kommune med under 4 000 innbyggere. Jeg gleder meg stort til årets arrangement 7. og 8. oktober.

Hvis budsjettet ditt hadde økt med 30 %, hva ville du brukt pengene til?

Blant annet ville jeg hatt større fokus på Visuell kulturarv, enda mer skilting og synliggjøring internt og eksternt av hva kommunen har å by på, tilby flere kjente foredragsholdere og artister i Horisonten bibliotek & kultursenter, forlenget Jernbanestien, anlagt hundepark og jobbet med flere møteplasser for ungdom på kveldstid. Jeg kunne veldig gjerne ha fortsatt på denne lista....:)

Hva bør regjeringen gjør for å styrke kultur- og reiselivet?

For meg som bor ute i distriktet og på landet er det viktig at regjeringen har en distriktspolitikk som har fokus nettopp på å støtte, løfte og fremheve kultur og reiseliv i distriktene. Man må løfte fokus litt lengre enn storbyene eller større tettsteder. Vi som bor ute i distriktene har ikke like stor tilgang på f.eks. kulturopplevelser av større format, vi er like sugne på gode opplevelser som de som bor i byene, men vi må ofte reise langt for å ha disse opplevelsene. Turneteateret er et godt eksempel som gir oss i distriktene kulturopplevelser av god kvalitet uten at vi må ut og reise. Å utvikle flere slike type ordninger og konsept har jeg tro på.

Når det gjelder reiselivet mener jeg at distriktene de senere årene er godt i gang med å vise seg frem og bør få mer støtte til å utvikle seg, opprettholde drift og arbeidsplasser, og vise seg frem fra sin mest attraktive side. Dette gagner både besøkende og innbyggere og har mye å si for innbyggerstolthet, bo- og blilyst.

Hvis du må velge:
Espresso eller filterkaffe?
Musikk eller podcast?
Tog ✓ eller fly?
Slalåm eller langrenn ✓ ?
Avis på papir eller avis på nett ✓?
Dagens Næringsliv ✓ eller Klassekampen?
Lese bok ✓ eller høre bok? Lese bok
Sakprosa eller skjønnlitteratur? - Umulig å velge - er boksluker
Film på kino ✓ eller film hjemme?
Ved sjøen eller på fjellet?
Teater eller konsert? Umulig å velge
Øl eller vin? ✓
Powered by Labrador CMS