Reiseliv

Få med deg kulturhistoriske minner, konserter og festivaler på Fredriksten festning

Vi stilte noen spørsmål til enhetsleder for kultur i Halden kommune, Knut Olav Brekklund Sæves, om lokale severdigheter og kulturattraksjoner.

Publisert Sist oppdatert

­Hvor lenge har du hatt jobben du har nå?

Jeg begynte i jobben i 2021, så har hatt den i et drøyt år.

Hva er den viktigste utfordringen du har i jobben for tiden?

Det aller viktigste når man arbeider med kultur er å gjøre mennesker deltakende, på alle mulige måter. Enten de besøker biblioteket, kjøper billetter, stiller som frivillige eller rett og slett engasjerer seg. Det er her den viktigste verdien av kultur ligger. Det skaper livskvalitet, men kulturfeltet er også avhengig av det.

Hvor i din kommune vil du anbefale et besøk?

Halden som by er i seg selv verd et besøk, som landets desidert mest fotogene by. Innseilingen sjøveien er kjent, og naturligvis er Fredriksten festning som ruver over byen et landemerke man må besøke. Festningen har gjennom historien vært rikets vaktpost mot øst, og tatt slag etter slag for nasjonen - ofte beleiret, men aldri beseiret. I 1718 stod Karl XII her med over 30.000 soldater. Det ble det siste han gjorde, og historiene om Karl XII og Fredriksten festning vil for alltid være knyttet sammen. I dag er festningen både en populær turistdestinasjon, et fredet kulturminne og en internasjonal kulturarena, godt kjent fra "Allsang på grensen", men også for andre festivaler, konserter og forestillinger.

Kan du nevne tre andre steder, enten i ditt nærområde eller i den store verden som er verd et besøk?

Haldenkanalen, f.eks. med kajakk, Klatring på grensen, eller Via Ferrataen ved Brekke sluser er alle verd et besøk.

Er det en kulturopplevelse siste året du vil trekke fram?

Halden er en utrolig rik på kultur, så det er vanskelig å trekke fram bare en, men har lyst til å fortelle om Opera Østfold sin oppsetning av "Den flygende hollender" på Fredriksten festning. Produksjonen forener byens institusjoner Opera Østfold og Det norske blåseensemble med orkester fra Vermlandsoperaen og operaen i Gøteborg. Spektakulært og unikt i Norge.

Hvis budsjettet for ditt felt hadde økt med 30 prosent, hva ville du brukt pengene til?

Jeg hadde styrket innholdet og volumet av den kulturelle grunnmuren (bibliotek, ungdomskulturtilbud, kulturskole), og også satset på utviklingsprosjekter innen kulturnæring og kulturturisme.

Hva bør regjeringen satse på for å styrke kultur- og reiselivet?

Styrke Kulturlovens føringer overfor kommuner og fylkeskommuner. Loven gir stort handlingsrom lokalt. Det er viktig. Samtidig misforstås dette som at loven i liten grad er alvorlig for kommunene.

Hvis du må velge?
Espresso ✓ eller filterkaffe?
Musikk ✓ eller podcast?
Tog eller fly?
Slalåm eller langrenn?
Avis på papir ✓ eller avis på nett?
Dagens Næringsliv ✓ eller Klassekampen?
Lese bok ✓ eller høre bok?
Sakprosa eller skjønnlitteratur?
Film på kino ✓ eller film hjemme?
Ved sjøen eller på fjellet?
Teater ✓ eller konsert?
Øl eller vin? ✓
Powered by Labrador CMS