Oscarsborg skrev seg for alvor inn i norsk historie 9.april 1940.

Foto: Paul Hughson/VisitDrøbak&Oscarsborg

 

 

Populær festningsøy med stolt historie

Publisert: 27. juni 2022 kl 13.55
Oppdatert: 27. juni 2022 kl 13.55

Legacy of The Fjords tar 400 passasjerer og har flere daglige avganger. Det gjør Oscarsborg og Drøbak mye lettere tilgjengelig for enkeltpersoner og grupper. Drøbak er en av Norges livligste sommerbyer og en av få som har søndagsåpne butikker.

Oscarsborg skrev seg inn i Norges historie 9.april 1940, da festningens kanoner og torpedoer forsinket den tyske invasjonsflåten slik at mye at regjeringen, kongefamilien og landets gullbeholdning kunne bli evakuert fra Oslo. Krysseren Blücher ble senket og ligger fortsatt på bunnen av Drøbaksundet. I timevis ble Oscarsborg festning bombet av tyske fly, fortsatt kan man se resultatene av dette i festningsmurer og bygninger.

Etter Annen verdenskrig ble betydningen som festning gradvis redusert. I dag er det ikke militær aktivitet på Oscarsborg Festning, men den blir administrert av en militær kommandant, som i samarbeid med aktører på Oscarsborg ønsker å skape nytt liv på historisk grunn. I 2002 besluttet Stortinget å frigi de nasjonale festningsverkene til sivilt bruk. De naturskjønne og historiske omgivelsene gir en unik ramme for opplevelser, selskaper, møter og kursvirksomhet, som er helt i tråd med mandatet, som var å åpne festningene for allmennheten og skape levende festningsverk.

Oscarsborg museer består av de fem museene: Festningsmuseet, Kystartillerimuseet, Ildledningsmuseet, Torpedobatteriet og Kanonparken.

På Festningen finnes flere gallerier, gjestehavn, turstier, kanoner og historiske minnesmerker. Det arrangeres også flere eventer, konserter og andre kulturelle begivenheter gjennom hele året. Oscarsborg har også sin egen opera som setter opp forestillinger om sommeren.

På vestsiden av festningsøya ligger Oscarsborg Hotel & Resort, fordelt på en hovedbygning med restaurant, bar og konferanseavdeling, pluss flere frittstående bygninger med gjesterom. Hotellet drives av Tony André Eides selskap, Festningshotellene AS.

Saken fortsetter under annonsen

 

Ledige stillinger – reiseliv