saiko3p/iStockPhoto

Siste Reisebarometer: Krig og sterke prisøkninger demper reiselysten

Publisert: 24. mai 2022 kl 14.51
Oppdatert: 24. mai 2022 kl 14.54

- Reiselysten har bremset opp. Det er færre som vil reise både de neste seks månedene og de neste tre årene, enn målingene viste i desember. Det er særlig prisøkningen som gjør at mange holder igjen. Pandemien og krigen i Ukraina bidrar også til at mange er avventende. Det er de neste seks månedene en nedgang i reiselyst til alle land, med unntak av Spania.

- Mange har dratt i nødbremsen og satt ferien på vent, de mest opplevelseshungrige, de kulturinteresserte og de unge har utsatt norgesferien. Ved inngangen til sommersesongen er det særlig de over 50 fra Sverige, Danmark og Tyskland som vurderer å reise til Norge. De har klassisk norgesferie med naturopplevelser, fjord og fjell på sin ønskelister.

- Norge klatrer på listen i Tyskland, men i alle andre markeder har andre reisemål passert oss i popularitet. Inn mot sommersesongen er det særlig Spania og Frankrike som står høyt på ønskelisten i alle markeder. Svenskene og danskene ser fremdeles mot Norge, mens interessen er lav både i England og Frankrike.

- Bærekraft er blitt mye viktigere under pandemien, på tvers av markeder og på tvers av aldersgrupper. De unge og de eldre er samstemte i at de vil ta ansvar for natur, miljø og klima når de reiser. Hvordan de vil gjøre det, varierer derimot mye på tvers av aldersgrupper.

Analysen i siste Reisebarometer er basert på intervjuer med 6000 potensielle reisende. Dette er fordelt på 1000 personer i hvert av markedene Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Nederland, Sverige og Danmark. Datainnsamlingen har foregått i perioden fra 13. april til 26. april.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – reiseliv