Foto

Det nye tilbygget og området for non-Schengen på Oslo lufthavn sees her tydelig, som det mørke bygget til høyre på pir øst. Foto: Avinor / Catchlight

Slik blir nye Gardermoen

Publisert: 13. september 2022 kl 09.34
Oppdatert: 13. september 2022 kl 09.34

­– Det er et helt nødvendig grep som nå tas, mener Harald Nygaard Kvam. Han er kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn.

– Oslo lufthavn vil få et av verdens mest moderne bagasjeanlegg. Passasjerene kan sjekke inn god tid i forveien, mens bagasjen går til et «hotell» der den oppbevares frem til avreise, sier Nygaard Kvam til flysmart24.

– Det nye anlegget vil også være langt mer driftssikkert enn det det fra 1998. Det betyr økt stabilitet, reliabilitet og kontroll på bagasjen, sier Nygaard Kvam.

– Oslo lufthavn nærmer seg 25 år og det gjør systemene våre også. Det betyr at noe av teknologien vår er fra 90-tallet. Det er så lenge siden at vi f. eks. knapt hadde hørt om mobiltelefoner. Den har nådd sin maksimale levetid. Bagasjeanlegget i den gamle delen av Oslo lufthavn måtte derfor byttes ut med et nytt og moderne, sier Nygaard Kvam.

Enklere innsjekk

Det vil i første omgang komme i alt 20 bag drop-punkter og 20 innsjekkingsskranker. Når hele prosjektet er ferdig, skal det komme ytterligere 10 skranker. Om dette blir bag drop eller innsjekkingsskranker, er ifølge Nygaard Kvam ennå ikke avgjort.

Fornyelsen skal gjøre det enda enklere for reisende å sjekke inn og så bevege seg videre inn i avgangshallen, gjennom sikkerhetskontrollen.

Saken fortsetter under annonsen

Det vil også være egne "portaler" der passasjerene skal gå inn etter innsjekk eller bag drop.

– Designet på det nye området i avgangshallen legger mest mulig opp til at man leverer bagasjen sin og så passerer rett gjennom. Da vil sikkerhetskontrollen være neste du som reisende møter, ja. Målet er en mest mulig effektiv prosess for de reisende, sier Nygaard Kvam.