Slik gjør Plateful det enklere å gjøre innkjøp bærekraftig

Publisert: 15. september 2022 kl 09.23
Oppdatert: 15. september 2022 kl 09.23

­Årlig kaster matprodusenter og grossister flere tusen tonn med mat. Fantastisk, fullgod mat som kunne endt opp på matbordet. I 2017 grunnla Lars-Kristian Leiro og Tommy Sundt Plateful med mål om å løse dette problemet. Ved å opprette en salgskanal for varer som av ulike årsaker ikke blir solgt i tradisjonelle salgskanaler, gjør Plateful det mulig for produsenter å selge fullgode varer med produksjonsavvik, begrenset holdbarhet eller emballasjefeil, slik at de kan kjøpes og brukes i profesjonelle kjøkken.

Opptatt av at kundene deler verdisettet

Lars Kristian Leiro forteller at selskapet er opptatte av å ha både kunder og leverandører som deler verdisettet om å ta best mulig vare på jordas ressurser.

- I dag forsvinner omtrent en tredjedel av all mat som produseres før det når frem til matbordet. Når du snakker med folk så er det ingen - uansett hvor i verdikjeden de befinner seg - som ikke ønsker å gjøre noe med dette, legger han til.

Navneendring som gjenspeiler ambisjonen

Tidligere i år avslørte Plateful endringer i både navn og visuelt uttrykk. Selskapet som tidligere gikk under navnet “Verdimat” har med sitt nye navn, visuelle uttrykk, og oppdateringer i både nettbutikk og leverandørplattform store planer om å oppskalere både nasjonalt og internasjonalt i de kommende årene.

- Vi ville ha et navn som gjenspeiler synet vårt på problemet. Mange omtaler mat som ikke blir solgt gjennom tradisjonelle salgskanaler som “overskuddsmat” eller “matsvinn”. Vi er ikke enige i at det er et overskudd, og når det på verdensbasis er matmangel så har vi ikke råd til å kaste så mye som vi gjør, sier Leiro.

Annonse

Slik blir innkjøpene mer bærekraftig

nettbutikken til Plateful og via samarbeidsavtalen med NHO Reiseliv Innkjøpskjeden og deres netthandelsportal horecainnkjop.no kan kundene velge blant et hav av råvarer som deretter transporteres ut av Plateful. Ved å handle hos Plateful bidrar kundene til at mer av maten som produseres spises opp, uavhengig av produksjonsavvik, sesongsvingninger, eller emballasjefeil.

Ledige stillinger – reiseliv