Reiseliv

Sterk økning av nordmenn som ønsker flere turister

Publisert Sist oppdatert

En kartlegging av nordmenns holdninger til turisme, gjennomført for Innovasjon Norge, viser at det er en økende opplevelse av underskudd på turister. Flertallet mener turisme har flere positive, enn negative sider.

Denne undersøkelsen ble gjennomført senhøstes 2021, for å kartlegge nordmenns holdninger til turisme. Kartleggingen er en del av flere tilsvarende undersøkelser som følger befolkningens holdninger til turisme over tid, både sommer og vinter.

Dette er de 4 hovedfunnene i undersøkelsen:

1. Det er en økende opplevelse av turistunderskudd. Flertallet i befolkningen synes ikke turistvolumet er problematisk.

2. Turismen har fortsatt flere positive enn negative sider. Flertallet (fem-syv av ti) mener den skaper arbeidsplasser, virksomhetsetablering, vekst i antall butikker og spisesteder, samt generell fremtidstro.

3. Gode opplevelser er ikke alltid god økonomi. Befolkningen opplever på samme måte som før pandemien at Norge har mye å tilby, samtidig som turistene ikke alltid oppleves å gi tilbake.

4. Turismen konsolideres. Reiselivet startet sommeren 2021 gjenoppbygging etter pandemien. Sammenlignet med situasjonen før pandemien tegnes bildet av ønske om stabilitet fremfor vekst.

Etter en tid med noe økende press erfarer flere nå turistunderskudd, nasjonalt og lokalt:

• Somrene 2018 til 2019 sa halvparten av befolkningen (49% og 47%) at turistvolumet i Norge var akkurat passe, mens andelen som opplevde underskudd ble redusert fra 28% til 21% og andelen med opplevd overskudd økte fra 15% til 22%. I

2021 snur trenden, der de som mener volumet er passe reduseres til 36%, mens andelen med opplevd overskudd halveres til 11% og andelen som opplever underskudd dobles til 41%.

• Den samme endringen observeres for turismen ved eget bosted – om enn i mindre grad: Fra 2018 til 2019 er erfaringene stabile: henholdsvis 55% og 56% opplever volumet som passe, 31% og 28% mener der er for lavt og 9% og 12% at det er

for høyt. I 2021 reduseres andelen som mener volumet er passe til 42%. Andelen som mener det er for høyt er stabil på 9%, samtidig som andelen som mener det er for lavt øker til 38%.

• Turistunderskuddet ved eget bosted rapporteres nå stort sett over hele landet, sammenlignet med sommeren 2019 og flest i Nord-Norge. Unntak er Sørlandet (der to av ti har erfart at det var for mange turister i sommer).

• Sørlandet og Fjordfylkene har generelt sett opplevd høyere turistpress ved bostedet i hele perioden, der henholdsvis to og en av ti har opplevd at det er for mange turister. For Østlandet utenom Oslo/Akershus har situasjonen vært den motsatte.

Powered by Labrador CMS