Ansatte streiker utenfor en terminal ved Charles de Gaulle flyplass, nord for den franske hovedstaden Paris. Foto: Thomas Padilla / AP / NTB

Streik fører til kaos ved franske flyplasser

Publisert: 1. juli 2022 kl 14.31
Oppdatert: 1. juli 2022 kl 14.31

­Streik er det siste problemet som har rammet globale flyplasser denne sommeren når flytrafikken tar seg opp igjen etter to år med pandemi.

Frankrike har til nå vært spart for mye av kaoset med forsinkelser og venting som er utspilt seg ved flyplasser i London, Amsterdam og andre store europeiske byer.

Men fredag forsøkte ansatte ved flyplassene å bevisstgjøre smerten av lav lønn og høy inflasjon med å forlatte arbeidsplassen på den første store dagen i Frankrikes sommerreise-sesong.

Blokkerte vei til flyplassen

Ifølge Frankrikes sivile luftfartsmyndighet ble 17 prosent av flyene fra Charles de Gaulle og Orly flyplasser i Paris innstilt mellom klokken 7 og 14 fredag, de fleste av dem kortreiste ruter.

Flere hundre arbeidere iført fagforeningsvester blokkerte en vei inn mot Charles de Gaulle og tvang passasjerer til å dra koffertene sine til fots langs en omkjøringsvei for å nå terminalene. Det ble også holdt protester på Orly, sør for hovedstaden.

Inne på flyplassene møtte passasjerene store folkemengder og forsinkelser ved innsjekking, passkontroll og sikkerhetsstasjoner.

Saken fortsetter under annonsen

– Har forverret seg dramatisk

I tillegg til lønnsøkninger ber arbeiderne om en rekrutteringsplan for å få flyplassbemanning tilbake til nivåer før pandemien.

Flyselskaper og flyplasser kuttet kraftig i arbeidsplasser under pandemien og har slitt med holde tritt med den stigende etterspørselen fra reiselystne.

– Flyplassaktiviteten har nådd 95 prosent av nivået før pandemien, bortsett fra at vi nå har 20.000 færre ansatte på Charles de Gaulle. Arbeidsforholdene har forverret seg dramatisk, sa Nicolas Pereira, en streikende flyplassarbeider.

De ansatte ved flyplassen i Paris krever en lønnsøkning på seks prosent med tilbakevirkende kraft til 1. januar, mens ledelsen har foreslått tre prosent. Brannmenn ved flyplassen er også i streik, noe som fører til at flere rullebaner må stenge.

Fagforeningene har sagt at streiken kan vare til søndag.

Ledige stillinger – reiseliv