Foto: Vegard Aasen/VERI Media

Ta en guidet ribtur langs Sognefjorden og besøk den flotte Hopperstad Stavkyrkje

Publisert: 16. september 2022 kl 08.59
Oppdatert: 16. september 2022 kl 09.31

­Hvor lenge har du hatt jobben du har nå?

Jeg startet som forretningsutvikler i Sogn Næring i juni 2021. Så litt over et år.

Hva er den viktigste utfordringen du har i jobben for tiden?

Den viktigste utfordringen jeg har om dagen er å gjøre det så enkelt som mulig for næringsaktører i Vik å nå de målene de ønsker. Vi har et yrende næringsliv og en reiselivsnæring i rask vekst som er veldig spennende å jobbe med.

Hvor i din kommune vil du anbefale et besøk?

Vik kommune ligger på sørsiden av Sognefjorden i Vestland fylke, så det sier seg selv at det er verdt turen bare for å nyte naturomgivelsene. Vikafjellet og Stølsheimen byr på uendelige turmuligheter gjennom alle årstider. Her kan du vandre i fjellet i dagevis uten å se et eneste menneske utenom en og annen bonde på sauesanking. Arnafjorden og Fresvik er to naturskjønne bygder på enden av hver sin vei som er verdt et besøk. Hit kan man reise med både båt og bil, men jeg vil anbefale en guida ribtur langs Sognefjorden for den ultimate sightseeing runden. Kommunesenteret Vikøyri har flotte Hopperstad Stavkyrkje og Hove Steinkyrkje som begge har lange og innholdsrike historier. Etter en kulturell vandretur mellom kirkene anbefales en tur innom kafeen på meieriet for en lunsj med lokalprodusert gammelost. Gammalostfestivalen er et årlig høgdepunkt blant både lokale og tilreisende, og man får oppleve gjestfriheten til lokalbefolkningen som inviterer til både langbord til frokost og konserter til langt på natt.

Foto: Vegard Aasen/VERI Media

Annonse

Kan du nevne tre andre steder, enten i ditt nærområde eller i den store verden som er verd et besøk?

Jeg er en friluftsentusiast og en av årsakene til at jeg bor i Sogn er den enkle tilgangen til spektakulær natur til alle årstider. Sogn har mange skjulte perler når det kommer til skikjøring i tillegg til de klassiske reisemålene som Jostedalen og Sognefjellet. Balestrand og Fjærland er områder med stort potensiale for toppturer både sommers og vinterstid. Sogn har også et klima som er godt egnet for dyrking av mat, noe som betyr at vi har råvarer i verdensklasse. De siste årene har det utviklet seg et miljø rundt vinproduksjon av lokalproduserte druer på Leikanger og Kaupanger. Å besøke en lokal vingård i Sogn burde være et must for alle som interesserer seg for lokal mat og drikke!

Er det en kulturopplevelse siste året du vil trekke frem?

Fres festivalen er en årlig musikkfestival i Fresvik som tiltrekker seg unge fra hele Sogn. Omtalt som Norges flotteste intimfestival i nydelige omgivelser vil jeg absolutt trekke denne frem som et høydepunkt.

Hvis budsjettet ditt hadde økt med 30 %, hva ville du brukt pengene til?

Da hadde jeg arbeidet for å videreutvikle sentrumsområdet rundt Kristianhus båt og motor museum i Vikøyri. Museet er et flott bygg med den beste utsikten av Sognefjorden og nærheten til en ny badestrand med stupetårn gjør at dette området har potensiale til å bli et levende sentrumsområde som kan nytes av både turister og lokalbefolkningen.

Hva bør regjeringen gjør for å styrke kultur- og reiselivet?

Annonse

Regjeringen bør legge enda større vekt på miljø og bærekraftige reiselivsprosjekt. Både når det gjelder redusering av utslepp og utbygging av naturområde. Det er ikke alle plasser en bør ha gondoler og via ferrata. Fokuser på å ivareta den fantastiske naturen vi har, bygg attraksjoner som er interessante for både turister og som øker trivsel for lokalbefolkning. 

Hvis du må velge:
Espresso eller filterkaffe? Kaffe latte på havremelk med et dryss kanel på toppen
Musikk ✓ eller podcast? 
Tog ✓ eller fly? Skulle gjerne sagt tog, men bur på Vestlandet, dårlig med togtilbud i nærheten
Slalåm ✓ eller langrenn?All aktivitet som går i nedoverbakke, så slalåm
Avis på papir eller avis på nett?  ✓ 
Dagens Næringsliv ✓ eller Klassekampen? 
Lese bok ✓ eller høre bok? 
Sakprosa eller skjønnlitteratur? Begge, men for tiden skjønnlitteratur
Film på kino ✓ eller film hjemme?
Ved sjøen ✓ eller på fjellet? 
Teater eller konsert? ✓
Øl ✓ eller vin? Ja takk begge deler

Ledige stillinger – reiseliv