Træna - Et eldorado av øyer, holmer og skjær, med alt fra spektakulære fjell til de vakreste strender

Publisert: 15. september 2022 kl 09.39
Oppdatert: 15. september 2022 kl 09.39

­Hvor lenge har du hatt jobben du har nå?

2 år - begynte som rådmann 1. oktober 2020, seinere endret til kommunedirektør

Hva er den viktigste utfordringen du har i jobben for tiden?

Den viktigste utfordringen er å få tiden til å strekke til. I tillegg er det utfordrende å rekruttere riktig kompetanse til en øykommune som ligger langt fra fastlandet, helt ytterst mot Storhavet.

Hvor i din kommune vil du anbefale et besøk?

Foto

Foto: Torild F Hansen

Træna, Norges eldste fiskevær, beliggende på Helgelandskysten, 33 nautiske mil fra fastlandet. Et eldorado av øyer, holmer og skjær, med alt fra spektakulære fjell til de vakreste strender. Beboelse på 4 øyer, bebyggelse på flere. Min anbefaling for et besøk til Træna er utvilsomt øyhopping. Det går lokalbåt mellom 5 av de mest aktuelle øyene.

Saken fortsetter under annonsen

Kan du nevne tre andre steder, enten i ditt nærområde eller i den store verden som er verd et besøk?

 

Fra Sandessjøen til Bodø kan du reise med Hurtigbåt, gjerne med en avstikker til Lovund og Træna, men direkteturen tar 5 timer, med 13 ulike anløp i tillegg til de to nevnte byene. Det du får se på denne båtturen er utvilsomt den vakreste delen av kysten vår. Med et Travel Pass kan du på en svært rimelig måte oppleve både byliv, fiskevær og fuglevær – og ikke minst oppleve små samfunn med mye kultur og magiske stemning både sommer og vinter.

Tønsberg – Norges eldste by. Tønsberg byr på alt en by bør inneholde; forretninger, foreninger, kafeer og restauranter, aktiviteter både til lands og til vanns, turområder tilrettelagt for både sykkel- og gåturer, et festivalliv som spenner fra vikingtiden, middelalderen til moderne musikk og teater. Tønsberg blir ofte beskrevet som en sommerby, men varierte tilbud finner du året rundt.

Paris – med sine kunstmuseer og arkitektoniske landemerker, pulserende byliv, maten, vinen og elegansen. Uansett hvor mange ganger du besøker Paris vil du kunne oppdage og oppleve noe nytt.

Er det en kulturopplevelse siste året du vil trekke frem?

Ja, Trænafestivalen – den årlige festen i Træna, som trekker flere tusen festivaldeltakere til den lille øya vår. I år hadde Trænafestivalen 20-års jubileum, og med det mye ekstra, så all grunn til å trekke fram dette som årets kulturopplevelse.  

Saken fortsetter under annonsen

Hvis budsjettet ditt hadde økt med 30 %, hva ville du brukt pengene til?

 

Jeg ville delt de ekstra midlene på to hovedprosjekter. Det ene handler om å få ungdommene tilbake etter endt utdanning, få de til å etablere seg som voksne i Træna kommune. Dette er viktig for stabilitet, kontinuitet, tilhørighet, identitet, utvikling og vekst.

Det andre handler om turisme og de effekter dette har for innovasjon og utvikling. Træna er en kommune som har behov for variasjon i næringsutviklingen. Med sin spektakulære beliggenhet og sitt genuine lokalmiljø er kommunen i ferd med å bli en attraktiv cruisedestinasjon. Det fordrer at vi tilrettelegger for anløp, men samtidig har et bevisst forhold til forvaltning, verdiskaping, fotavtrykk og utslipp.

Hva bør regjeringen gjør for å styrke kultur- og reiselivet?

Regjeringen har nedfelt flere satsingsområder når det gjelder å styrke kultur- og reiseliv, herunder gode generelle rammebetingelser, styrket samhandling, bærekraftig utvikling, kunnskap og kompetanse. Videre har regjeringen pekt på økt samspill mellom kultur- og næringsliv for å styrke begge parter og øke kreativitet og vekst. Regjeringen må i enda større grad enn i dag iverksette konkrete tiltak knyttet til satsingsområdene. Spesielt savnes fleksibilitet og forutsigbarhet i tilskudd som innvilges til arbeidet som må gjøres lokalt - i kommunene og distriktene.

Foto

Foto: Stein K Hansen

Saken fortsetter under annonsen
Hvis du må velge:
Espresso eller filterkaffe? ✓
Musikk eller podcast? ✓
Tog ✓ eller fly? 
Slalåm eller langrenn? ✓
Avis på papir eller avis på nett?  ✓ 
Dagens Næringsliv eller Klassekampen? ✓
Lese bok eller høre bok?
Sakprosa  ✓ eller skjønnlitteratur?
Film på kino ✓ eller film hjemme?
Ved sjøen ✓ eller på fjellet? 
Teater ✓ eller konsert? 
Øl ✓ eller vin?