Mat- og ølservering til ivrige festivalgjengere, kan bli en stor utfordring i framtida, dersom regjeringen ikke tar grep, mener festivalbransjen

Foto

Arrangører av festivaler og arrangementer slår alarm om forslag fra regjeringen

Publisert: 3. november 2023 kl 10.56
Oppdatert: 3. november 2023 kl 10.59

­1. april i år ble adgangen til bruk av innleie fra bemanningsbyråer ved arbeid av midlertidig karakter strammet inn, til kraftige protester fra næringslivet. I kjølvannet av dette har regjeringen innsett at for eksempel festivaler har sterkt behov for midlertidig arbeidskraft, og ga et generelt unntak under årets festivalsommer, mens de arbeidet med en unntaksforskrift. Tidligere i høst presenterte regjeringen unntaksforslaget, men det faller ikke i god jord, skriver Børsen.

Bekymringene blir understreket i høringssvaret til Norges største festival - rock- og metalfestivalen Tons of Rock.

«De foreslåtte/vedtatte endringene kan medføre økte kostnader, juridiske komplikasjoner og manglende forutsigbarhet for kulturarrangørene som allerede opererer innenfor stramme budsjetter (...) Pengekrav i denne størrelsesordenen vil kunne velte drifte hos de fleste arrangørene, også de med offentlig finansiering», lyder advarselen i høringssvaret fra festivalen.

«Veldig snever forskrift»

Det finnes også andre som er opprørte over regjeringens forslag til ny forskrift, blant dem Stiftelsen NOVA Spektrum, som eier og driver Nova Spektrum i Lillestrøm og Oslo Spektrum.

De arrangerer en rekke kortvarige arrangementer på NOVA Spektrum, tidligere Norges Varemesse, og konserter og andre arrangementer i Oslo Spektrum.

- Vi ser at en viktig del av arrangementsopplevelsen er å tilby mat og drikke, og på de største arrangementene må vi ha innleid personell - i kombinasjon med våre egne faste ansatte, sier Gunn Helen Hagen, administrerende direktør i Stiftelsen Nova Spektrum, til Børsen.

Saken fortsetter under annonsen

Hun mener at forslaget til ny forskrift er utformet «veldig snevert», noe de har gitt tydelige tilbakemeldinger på.

- De må utvide den forskriften, lyder den klare dommen.

- Kjempealvorlig

Hun forklarer at de hos dem har en fast grunnbemanning, på servering og kjøkken, men at de har tilleggsbehov på de største arrangementene.

- Da har vi hatt stor nytte av innleid personell fra aktører som har gitt dem god opplæring. De gjør en god jobb, og kan gå rett inn i driften. De dagene de ikke jobber hos oss, så gjør de god nytte hos andre arrangører, sier Hagen.

Hos Nova Spektrum er det ytterligere en ting de er overrasket over. Det er at det i unntaksbestemmelsen står at innleie er tillatt når det er «kortvarig og enkeltstående arrangement».

«Vi reagerer også sterkt på at forslaget bare er ment å omfatte enkeltstående arrangement, og ikke arrangører eller andre som arrangerer jevnlige arrangement gjennom året», heter det i Nova Spektrums høringssvar.

Saken fortsetter under annonsen

- Regelverket er skrevet for festivaler. Vi har flere kortvarige arrangementer, som ikke er enkeltstående. Det er en ting med Øyafestivalen og Rådedagene, som vi selvsagt også heier på, men vi som har flere arrangementer i løpet av et år, møter andre utfordringer. Det er kjempealvorlig, sier Hagen, og konkluderer:

- Det regelverket som er sendt ut på høring, bør justeres på flere områder.