Reiseliv

Noen fikk mindre enn andre i det sentrale lønnsoppgjøret for reiselivsnæringen. Foto: iStock

De med lavest lønn fikk minst tillegg i lønnsoppgjøret for reiselivet

10,50 kroner mer i timen ble lønnstillegget for store grupper ansatte i reiselivsnæringen. Noen få på de aller laveste lønnstrinnene fikk derimot bare 8 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere denne uka kom Virke til enighet med LO og YS om et sentralt oppgjør i tråd med frontfagsrammen på 5,2 prosent.

– Vi fikk gjennomslag for våre viktigste krav – et lønnsoppgjør som gir økt kjøpekraft, og som gir enda mer i lønnstillegg for de lavtlønte, sa nestleder Steinar Krogstad, som ledet LOs forhandlingsdelegasjon.

Steinar Krogstad ledet LOs forhandlingsdelegasjon i oppgjøret med Virke. Foto Vidar Ruud | NTB

– Det har vært konstruktive forhandlinger og Virke er fornøyd med å komme til en enighet uten konflikt. Vårt mål har vært å overholde rammen fra frontfaget, og det har vi klart, sa Bernt Apeland, administrerende direktør i Virke.

10,50 i hotell og restaurant

En stor gruppe arbeidstakere innen reiselivsnæringen jobber innen hotell og restaurant. For ansatte omfattet av Landsoverenskomst for hotell- og restaurantvirksomheter ble det sentrale oppgjøret slik:

7,50 kroner i generelt tillegg og 3,00 i lavlønnstillegg, totalt 10,50 – helt i tråd med hva frontfaget oppnådde.

Et konkret eksempel:

Kokk med fagbrev og fire års praksis som jobber 27,5 timer per uke går opp 10,50 til en timelønn på 215,86 kroner.

LES MER | Hotell og restaurant | Hver tredje er lavtlønnet, viser fersk rapport | Reiseliv1

8 kroner til noen få

Virke og LO-forbundet Handel og kontor er parter i tariffavtalen for reiselivsbransjen, som først og fremst omfatter ansatte i reiseservicebedrifter. Virke og YS-forbundet Parat er parter i en nesten identisk tariffavtale for reiselivsbransjen, som omfatter ansatte hos reisebyråer, turoperatører og annen reiselivsrelatert virksomhet. Ving, Berg Hansen og Egencia er tre eksempler.

Etter at oppgjøret kom i mål tidligere denne uka skrev LO dette i en pressemelding:

«Det betyr en ramme på 5,2 % og 7,50 kroner i lønnstillegg for alle ansatte. I tillegg er det avtalt særlige tillegg og mekanismer for å gi ekstra til de lavest lønte.»

Dette stemmer ikke, og det viser protokollen fra både fra LO-oppgjøret og YS-oppgjøret for reiselivsavtalen:

  • Generelt tillegg 2,50 per time til alle, som legges på minstelønnssatsene:

  • Lavlønnstillegg 5,50 for lønnstrinnene 1,2,3 (LO) og 1 og 2 (YS)

Altså totalt 8 kroner sentralt.

Timelønna øker med 8 kroner for lønnstrinnene 1-3 i LO og 1-2 i YS, der ny minstelønn er henholdsvis 173,19 kr, 174,04 kr og 176,12 kr. De få som omfattes av disse trinnene er gjerne under 25 år og rykker normalt opp et lønnstrinn per år i full stilling.

Garantitillegg på høyeste sats

De som har den høyeste minstelønnssatsen – og det er det store flertallet – i både LO og YS innenfor reiselivsavtalene får derimot hele 11,50 kroner i det sentrale oppgjøret, fordelt slik:

  • 2,50 i generelt tillegg

  • 1,00 i lavlønnstillegg

  • 8,00 i garantilønnstillegg, gitt allerede 1. februar i år.

Reiseliv1 har siden tirsdag forsøkt å få en kommentar fra LO-forbundet Handel og Kontor om hvorfor de med lavest minstelønn i denne bransjen får minst i det sentrale oppgjøret, men tross gjentatte henvendelser har vi ikke fått svar.

Anneli Nyberg, leder for YS Privat, var ikke kjent med at det var forskjeller i tilleggene, og ba oss kontakte forhandlingsavdelingen, som bekrefter tallene overfor Reiseliv1.

Anneli Nyberg er leder for YS Privat. Foto Ulrik Øen Johnsen | YS

Så gjenstår det å se i hvilken grad de lokale forhandlingene vil gi uttelling også for dem som fikk de aller laveste tilleggene.

Oppdatering: Etter at denne saken ble publisert torsdag formiddag, bekreftet også kommunikasjonsavdelingen i Handel og Kontor tallene i saken.

Powered by Labrador CMS